Śledzie w oleju z warzywami

Składniki
- 400 g śledzia (4 płaty)
- 300 g kukurydzy konserwowej
- 250 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 200 g cebuli
- 150 g groszku konserwowego
- 150 g ogórków konserwowych
- 50 g papryki konserwowej
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ cytryny
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
Olej Kujawski 3 ziarna wymieszać z suszoną bazylią i odstawić, by nabrał smaku.
Płaty śledziowe przepłukać pod bieżącą wodą, po czym namaczać przez 2 godz. w wodzie z cytryną pokrojoną w plastry. Po tym czasie odsączyć je z wody, pokroić w paski o szerokości 2 cm i posypać pieprzem.
Cebulę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem, odstawić na 10 min., po czym odcedzić. Ogórki i paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę.
Przygotować kilka niedużych naczyń, bądź jedno duże i układać kolejno: ogórki z papryką, groszek z kukurydzą, cebulę, pierwszą warstwę śledzi, ponownie warzywa, drugą warstwę śledzi, a na koniec raz jeszcze warzywa.
Całość zalać olejem Kujawskim 3 ziarna z bazylią. Odstawić do lodówki na minimum 12 godz., by smaki się przegryzły.
Ponieważ w tym daniu istotną rolę odgrywa użyty olej, polecam Kujawski 3 ziarna. Jego wyjątkowe walory zdrowotne (połączenie trzech najlepszych olejów) oraz delikatny smak i pełny kolor sprawiają, że jest idealnym wyborem.