Śledzie po japońsku z piklami
Robimy dzisiaj śledzie po japońsku w mojej ulubionej wersji z piklami. Filety śledziowe marynuję wcześniej w soku z cytryny i oleju Kujawskim lnianym. Oleje tłoczone na zimno zachowują charakterystyczny smak oraz aromat nasion i pestek, z których zostały wytłoczone.
Przepis na śledzie po japońsku z piklami:
- 3 filety śledziowe z solanki a’la matias
- 50-80 ml oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno len
- sok z całej cytryny
- 250 g groszku konserwowego
- 100 g marynowanych pieczarek
- 100 g marynowanych małych ogórków
- pół jabłka
- 2 łyżki majonezu
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pół małej cebuli
- pół pęczka świeżego koperku
Jak zrobić śledzie po japońsku z piklami:
Filety śledziowe wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie filety osuszyć, rozciąć wzdłuż każdy z nich na pół i przełożyć do miseczki. Skropić sokiem z cytryny i zalać olejem Kujawskim lnianym. Odstawić na godzinę.
W tym czasie posiekać drobno ogórki marynowane, surową cebulę, marynowane pieczarki, obrane jabłko oraz koperek. Odsączyć groszek konserwowy z zalewy i dodać. Wymieszać całość z majonezem i doprawić odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę przełożyć do naczynia i wygładzić.
Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Każdą z nich owinąć delikatnie osuszonym paskiem śledzik i ułożyć na sałatce. Udekorować śledzie po japońsku z piklami majonezem i gałązką koperku lub szczypiorem.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 3 godz.
Stopień trudności: prosty przepis