Śledzie po japońsku z piklami

Śledzie po japońsku z piklami

Zdjęcie - Śledzie po japońsku z piklami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Robimy dzisiaj śledzie po japońsku w mojej ulubionej wersji z piklami. Filety śledziowe marynuję wcześniej w soku z cytryny i oleju Kujawskim lnianym. Oleje tłoczone na zimno zachowują charakterystyczny smak oraz aromat nasion i pestek, z których zostały wytłoczone.

Przepis na śledzie po japońsku z piklami:

  • 3 filety śledziowe z solanki a’la matias
  • 50-80 ml oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno len
  • sok z całej cytryny
  • 250 g groszku konserwowego
  • 100 g marynowanych pieczarek
  • 100 g marynowanych małych ogórków
  • pół jabłka
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pół małej cebuli
  • pół pęczka świeżego koperku

Zdjęcie - Śledzie po japońsku z piklami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić śledzie po japońsku z piklami:

Filety śledziowe wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie filety osuszyć, rozciąć wzdłuż każdy z nich na pół i przełożyć do miseczki. Skropić sokiem z cytryny i zalać olejem Kujawskim lnianym. Odstawić na godzinę.

W tym czasie posiekać drobno ogórki marynowane, surową cebulę, marynowane pieczarki, obrane jabłko oraz koperek. Odsączyć groszek konserwowy z zalewy i dodać. Wymieszać całość z majonezem i doprawić odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę przełożyć do naczynia i wygładzić.

Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Każdą z nich owinąć delikatnie osuszonym paskiem śledzik i ułożyć na sałatce. Udekorować śledzie po japońsku z piklami majonezem i gałązką koperku lub szczypiorem.

 

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 3 godz.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów