Sernik dyniowy z ricotty i mascarpone
U mnie dynia w użyciu non stop ! Przyszła pora na sernik dyniowy <3
Mam nadzieję, że lubicie połączenie dyni w słodkim cieście ? Sernik dyniowy to hit jesieni i trzeba, po prostu trzeba go zrobić przynajmniej raz.
Mój sernik przygotowałam nie ze zwykłego twarogu, ani też z serka sernikowego. Do sernika wykorzystałam serek ricotta i mascarpone. Dzięki takiemu połączeniu, sernik ma gładką, aksamitną konsystencję.
Sernik dyniowy aż prosi się o przyprawy. Dodatek cynamonu, imbiru i kardamonu nadaje mu wyjątkowego smaku.
PRZEPIS NA SERNIK DYNIOWY
Z RICOTTY I MASCARPONE
Składniki na sernik:
Spód do sernika:
Masa serowa:
Przygotowanie sernika:
1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić.
Wymieszać okruszki biszkoptów z kakao, następnie wlać płynne masło i dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 26/28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze ugnieść.
2. Do misy miksera/robota lub malaksera przełożyć serek ricotta i serek mascarpone.
Dodać pure z dyni, śmietankę, całe jajka oraz żółtka.
Wsypać cukier puder, i mąkę ziemniaczaną.
Składniki dobrze połączyć, ale nie ubijać - najlepiej mieszać na wolnych obrotach, mieszadłem lub szybko zmiksować w malakserze.
3. Czekoladę rozpuścić z masłem - zrobić to w mikrofali lub ustawiając miskę z czekoladą i masłem, nad parującą wodą.
4. Do masy serowej wlać płynną czekoladę - wymieszać.
5. Masę serową wyłożyć na kakaowy spód. Sernik piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni i piec jeszcze 90 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia.
6. Ostygnięty wyjąć z tortownicy i ewentualnie posmarować wierzch sernika masa krówkową.
Smacznego !
Mam nadzieję, że lubicie połączenie dyni w słodkim cieście ? Sernik dyniowy to hit jesieni i trzeba, po prostu trzeba go zrobić przynajmniej raz.
Mój sernik przygotowałam nie ze zwykłego twarogu, ani też z serka sernikowego. Do sernika wykorzystałam serek ricotta i mascarpone. Dzięki takiemu połączeniu, sernik ma gładką, aksamitną konsystencję.
Sernik dyniowy aż prosi się o przyprawy. Dodatek cynamonu, imbiru i kardamonu nadaje mu wyjątkowego smaku.
PRZEPIS NA SERNIK DYNIOWY
Z RICOTTY I MASCARPONE
Składniki na sernik:
Spód do sernika:
- 200 g biszkoptów
- 150 g masła
- 2 łyżki ciemnego kakao
Masa serowa:
- 500 g serka ricotta
- 300 g serka mascarpone
- 300 g pure z dyni
- 100 g śmietanki 30%
- 1 1/3 cukru pudru
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 100 g białej czekolady
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru
Przygotowanie sernika:
1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić.
Wymieszać okruszki biszkoptów z kakao, następnie wlać płynne masło i dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 26/28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze ugnieść.
2. Do misy miksera/robota lub malaksera przełożyć serek ricotta i serek mascarpone.
Dodać pure z dyni, śmietankę, całe jajka oraz żółtka.
Wsypać cukier puder, i mąkę ziemniaczaną.
Składniki dobrze połączyć, ale nie ubijać - najlepiej mieszać na wolnych obrotach, mieszadłem lub szybko zmiksować w malakserze.
3. Czekoladę rozpuścić z masłem - zrobić to w mikrofali lub ustawiając miskę z czekoladą i masłem, nad parującą wodą.
4. Do masy serowej wlać płynną czekoladę - wymieszać.
5. Masę serową wyłożyć na kakaowy spód. Sernik piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni i piec jeszcze 90 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia.
6. Ostygnięty wyjąć z tortownicy i ewentualnie posmarować wierzch sernika masa krówkową.
Smacznego !