Schab w sosie z pieczarkami i ogórkiem

Schab w sosie z pieczarkami i ogórkiem

Mało u mnie na blogu przepisów na wykorzystanie schabu, a przecież od czasu do czasu sięgam także i po to mięso. Postaram się to zmienić i niebawem wrzucę troszkę więcej propozycji ze schabem w roli głównej.

Jednym z ulubionych pomysłów na schab, jest schab duszony w sosie pieczarkowym. Do sosu dodaję ogórki konserwowe, a całość podaję razem z kaszą. Można powiedzieć, że to taki prosty gulasz czy potrawka ze schabu.

Przygotowanie takiego obiadu nie jest skomplikowane, choć wymaga nieco czasu. Dzięki długiemu duszeniu mięso po prostu rozpływa się w ustach.

Zdjęcie - Schab w sosie z pieczarkami i ogórkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

na 3 porcje:

  • 400 g schabu
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 250 ml bulionu np warzywnego
  • 3-4 łyżki śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mielona papryka słodka
  • sól, pieprz
  • olej
  • kasza jęczmienna do podania

Cebulę kroimy w piórka.

Pieczarki kroimy na półplasterki.

Ogórki kroimy na paseczki.

Schab kroimy na paseczki. Oprószamy solą oraz pieprzem i posypujemy 1 łyżką mąki pszennej. Mieszamy. Następnie smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (1-2 łyżki), do lekkiego zarumienienia. Zdejmujemy z patelni.

Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu. Dodajemy pieczarki (na tym etapie moc palnika można zwiększyć do średniej), smażymy dalej. Do przesmażonych pieczarek dodajemy mięso. Podlewamy całość bulionem i dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny (do miękkości mięsa). Gdyby bulion zbyt szybko odparował, można dolać na patelnię nieco wody. Pod koniec dodajemy ogórki. Sos zabielamy słodką śmietanką i gotujemy dalej, już bez pokrywki, aż do odpowiedniego zgęstnienia (sos można również zagęścić 1 łyżką mąki pszennej rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody). Doprawiamy szczyptą mielonej papryki oraz, w razie potrzeby, solą i pieprzem.

Kaszę gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Podajemy z gulaszem, posypanym posiekaną natką.

Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Zdjęcie - Schab w sosie z pieczarkami i ogórkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab w sosie z pieczarkami i ogórkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab w sosie z pieczarkami i ogórkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab w sosie z pieczarkami i ogórkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów