Schab pieczony w marynacie miodowo-musztardowej z sałatką z bobu, mango i pomidorów cherry

Schab pieczony w marynacie miodowo-musztardowej z sałatką z bobu, mango i pomidorów cherry

         Zdjęcie - Schab pieczony w marynacie miodowo-musztardowej z sałatką z bobu, mango i pomidorów cherry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

Składniki

  • 800 g schabu
  • 120 g bobu
  • 120 g dressingu winegret
  • 80 g mango
  • 10 pomidorków cherry (koktajlowych)
  • 90 g marynaty Kujawski miód – musztarda (przepis na marynatę tutaj)
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • ⅕ pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, cukier - do smaku

na dressing winegret:

  • olej Kujawski z pierwszego tłoczenia – 60%
  • sok z cytryny – 30%
  • musztarda – 10%
  • sól, pieprz, cukier (bądź miód) - do smaku

 

Przygotowanie

Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błon, posmarować marynatą Kujawski miód-musztarda, zawinąć w folię spożywczą i marynować przez 12 godz.

 

Przed pieczeniem usunąć nadmiar marynaty. Piec na pergaminie nasmarowanym olejem, 10 minut w temperaturze 180°C, a następnie w temperaturze 140°C do momentu, aż mięso będzie miało nie mniej niż 72°C, ale nie więcej niż 76°C wewnątrz (ok. 50 min).

 

Sok z cytryny wymieszać z musztardą, solą, pieprzem i cukrem. Następnie powoli dodać olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, energicznie mieszając. Gdy dressing będzie gotowy, możemy dodać trochę gorącej wody, co spowoduje zahartowanie dressingu - dressing się nie zwarzy.

 

Bób ugotować do miękkości w wodzie z solą oraz cukrem i obrać z łupinek. Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na pół. Mango obrać, wyciąć pestkę i pokroić w kostkę 10 mm. Bób, pomidory, mango, posiekaną pietruszkę wymieszać z dressingiem winegret, połączonym z marynatą Kujawski miód – musztarda.

Kategorie przepisów