Schab pieczony w marynacie miodowo-musztardowej z sałatką z bobu, mango i pomidorów cherry
Składniki
- 800 g schabu
- 120 g bobu
- 120 g dressingu winegret
- 80 g mango
- 10 pomidorków cherry (koktajlowych)
- 90 g marynaty Kujawski miód – musztarda (przepis na marynatę tutaj)
- 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- ⅕ pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, cukier - do smaku
na dressing winegret:
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia – 60%
- sok z cytryny – 30%
- musztarda – 10%
- sól, pieprz, cukier (bądź miód) - do smaku
Przygotowanie
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błon, posmarować marynatą Kujawski miód-musztarda, zawinąć w folię spożywczą i marynować przez 12 godz.
Przed pieczeniem usunąć nadmiar marynaty. Piec na pergaminie nasmarowanym olejem, 10 minut w temperaturze 180°C, a następnie w temperaturze 140°C do momentu, aż mięso będzie miało nie mniej niż 72°C, ale nie więcej niż 76°C wewnątrz (ok. 50 min).
Sok z cytryny wymieszać z musztardą, solą, pieprzem i cukrem. Następnie powoli dodać olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, energicznie mieszając. Gdy dressing będzie gotowy, możemy dodać trochę gorącej wody, co spowoduje zahartowanie dressingu - dressing się nie zwarzy.
Bób ugotować do miękkości w wodzie z solą oraz cukrem i obrać z łupinek. Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na pół. Mango obrać, wyciąć pestkę i pokroić w kostkę 10 mm. Bób, pomidory, mango, posiekaną pietruszkę wymieszać z dressingiem winegret, połączonym z marynatą Kujawski miód – musztarda.