Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami

Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami
Zdjęcie - Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 750 g schabu cielęcego bez kości
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • 350 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, 2 liście kapusty włoskiej, por)
  • 120 ml oleju Kujawskiego z ostropestu tłoczonego na zimno
  • 100 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 25 g kaparów
  • 20 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 5 g musztardy
  • 3-4 fileciki anchois
  • 2-3 goździki
  • 2 żółtka
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Schab cielęcy obwiązujemy sznurkiem lub gazą. W garnku zagotowujemy 2 l wody. Dodajemy oczyszczoną włoszczyznę oraz wino.

Wkładamy mięso, tak aby było zanurzone w całości. Dodajemy łyżkę soli, anyż, liść laurowy i goździki. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny.

Ugotowane mięso wyjmujemy z wywaru i studzimy. Następnie owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki do momentu podania.

Żółtka ze sparzonych wcześniej jajek mieszamy z musztardą i sokiem z cytryny. Lekko ubijamy rózgą kuchenną, a następnie dolewamy wąską strużką olej, nie przerywając ubijania. Powinniśmy otrzymać niezbyt gęsty majonez.

Przygotowany majonez miksujemy na sos z tuńczykiem osączonym z zalewy, anchois oraz połową kaparów. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą, o ile jest konieczna.

Schłodzone mięso kroimy ostrym nożem na cienkie plastry. Na talerze wykładamy sos, a na nim plastry cielęciny.

Posypujemy pozostałymi kaparami.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl


Kategorie przepisów