Sandacz w szuwarach z śmietanowym chrzanem
Składniki
- 600 g filetów z sandacza
- Pęczek brokuł
- Pęczek botwiny
- Garść orzechów włoskich
- Garść rodzynek
- Olej Kujawski z czosnkiem
- Olej Kujawski 3 Ziarna
- Sól, pieprz czarny, szczypta cukru
- Sok z cytryny
- Łyżka masła
- Liście szczawiu do podania
- Pęczek koperku do podania
na śmietanowy sos chrzanowy:
- 2 łyżki chrznu
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- Szczypta soli i cukru
- Skórka z cytryny
Przygotowanie
Na oleju Kujawskim 3 Ziarna przesmaż rodzynki i orzechy. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki młode buraki. Delikatnie podlej je wodą. Następnie dodaj brokuły, a na koniec liście botwiny. Warzywa dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru i duś przez 5 minut. Do gotowych warzyw dodaj masło i świeży koperek.
Sandacza pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz je solą, pieprzem i skrop olejem. Kawałki ryby połóż na małym arkuszu pergaminu, wcześniej skropionym olejem i wstaw go na patelnię. Rybę smaż od strony skóry. Kiedy skóra nabierze złotego koloru, przełóż rybę na drugą stronę i wyłącz kuchenkę. Ryba spokojnie dojdzie na rozgrzanej patelni.
Przygotuj śmietanowy sos chrzanowy. Śmietanę połącz z chrzanem, solą, cukrem i skórką z cytryny.
Rybę podaj na warzywach z porcją sosu chrzanowego. Na koniec danie skrop olejem Kujawskim z czosnkiem.
Produkcja: Kuchnia+