Sałatka ze szpinakiem i szparagami
Pozostając w temacie szparagów - dziś u mnie sałatka.
Sałatka na zielono z dodatkami.
Nie będę podawała Wam ścisłych proporcji, gdyż nie ma takiej potrzeby.
Wszystko zależy od Waszego apetytu i ilości głodomorów w domu.
Ja do sałatki dodałam oscypka, można go jednak zastąpić np. kulkami mozarelli .
Składniki:
* szparagi zielone
* liście szpinaku
* pomidory suszone
* oscypek/ mozarella
* oliwa z oliwek
* sól morska, u mnie Kamis
Wykonanie:
Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru i odrobiny soku z cytryny. Odcedzić i ostudzić.
Oscypek pokroić w w plastry - usmażyć na patelni, na odrobinie oliwy.
Szpinak umyć, osuszyć.
Pomidory pokroić w paski, a usmażony krążki sera przekroić na pół.
Wszystkie składniki wyłożyć na półmisek. Sałatkę skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą morską.
Smacznego !