Sałatka ze szparagami, burratą i truskawkami
Chociaż ostatnio nie moge jeśc nabiału, to kiedy widze burratę nie moge się powstrzymać i popełniam mały grzeszek. Bo jak tu przejść obojętnie obok tej zmysłowej kulki mozzarelli, która skrywa w środku rozkosznie kremową śmietankę? To definitywnie mój ulubiony ser i nie mogłabym bez niego żyć. Podobnie jak bez szparagów, dlatego połączyłam je razem – oto kolorowa, wiosenna sałatka ze szparagami, burratą i truskawkami. Grzechu warta!
Szparagi z truskawkami – mariaż idealny
Znam takich, którzy nie wyobrażają sobie połączenia warzyw z owocami – i nie potrafię ich zrozumieć ? Dla mnie dodatek sezonowych owoców do sałatek jest idealnym zwieńczeniem smaku i nadaje im tej wspaniałej, delikatnej słodyczy. Idealna sałatka to właśnie taka, w której wśród różnych odcieni zieleni kryją się soczyste warzywa, coś chrupiącego (koniecznie! bez chrupania nie ma dla mnie jedzenia) i ten słodki, owocowy akcent. Poza sezonem najczęsciej jest to granat, w sezonie uwielbiam wykorzystywać borówki, maliny i truskawki.
Moje ulubione połączenie to zielone szparagi z truskawkami – jak raz jego posmakujecie, będziecie chcieli jeść je już zawsze! W zeszłym roku proponowałam Wam ukryć je we wnętrzu pachnącego bajgla, tym razem trafiają do prostej i zdrowej sałatki.
Sałatka ze szparagami, burratą i truskawkami
Składniki (1 duża porcja):
- duża garść zieleniny – u mnie szpinak, rukola, liście botwinki
- 10 szparagów zielonych
- 8 pomidorków koktajlowych
- 4 truskawki
- 1 burrata
- pestki dyni i słonecznika, uprażone na suchej patelni
- świeża mięta i werbena cytynowa
- 2 łyżki oleju lnianego, 1 łyżka oleju z pestek dyni, 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól, pieprz, 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Szparagi łamiemy i odkładamy zdrewniałe końcówki. Dobrze je zachować i kiedy uzbiera się ich więcej zrobić bulion albo zupę krem. Górną częśc dzielimy na pół. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy szparagi 2-3 minuty.
W misce wykładamy dowolną ilość zieleniny – u mnie to był szpinak, rukola, liście botwinki. Na środku układamy burratę. Dodajemy pokrojone w plasterki truskawki, przepołowione pomidorki koktajlowe.
Przygotowujemy sos: mieszamy oleje, ocet jabłkowi i siekane zioła z solą i piperzem. Polewamy sałatkę i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i dyni.