Sałatka ze szparagami, burratą i truskawkami

 

Chociaż ostatnio nie moge jeśc nabiału, to kiedy widze burratę nie moge się powstrzymać i popełniam mały grzeszek. Bo jak tu przejść obojętnie obok tej zmysłowej kulki mozzarelli, która skrywa w środku rozkosznie kremową śmietankę? To definitywnie mój ulubiony ser i nie mogłabym bez niego żyć. Podobnie jak bez szparagów, dlatego połączyłam je razem – oto kolorowa, wiosenna sałatka ze szparagami, burratą i truskawkami. Grzechu warta!

Zdjęcie - Sałatka ze szparagami, burratą i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSzparagi z truskawkami – mariaż idealny

Znam takich, którzy nie wyobrażają sobie połączenia warzyw z owocami – i nie potrafię ich zrozumieć 🙂 Dla mnie dodatek sezonowych owoców do sałatek jest idealnym zwieńczeniem smaku i nadaje im tej wspaniałej, delikatnej słodyczy. Idealna sałatka to właśnie taka, w której wśród różnych odcieni zieleni kryją się soczyste warzywa, coś chrupiącego (koniecznie! bez chrupania nie ma dla mnie jedzenia) i ten słodki, owocowy akcent. Poza sezonem najczęsciej jest to granat, w sezonie uwielbiam wykorzystywać borówki, maliny i truskawki.

Moje ulubione połączenie to zielone szparagi z truskawkami – jak raz jego posmakujecie, będziecie chcieli jeść je już zawsze! W zeszłym roku proponowałam Wam ukryć je we wnętrzu pachnącego bajgla, tym razem trafiają do prostej i zdrowej sałatki.

Sałatka ze szparagami, burratą i truskawkamiZdjęcie - Sałatka ze szparagami, burratą i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (1 duża porcja):

  • duża garść zieleniny – u mnie szpinak, rukola, liście botwinki
  • 10 szparagów zielonych
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 4 truskawki
  • 1 burrata
  • pestki dyni i słonecznika, uprażone na suchej patelni
  • świeża mięta i werbena cytynowa
  • 2 łyżki oleju lnianego, 1 łyżka oleju z pestek dyni, 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Szparagi łamiemy i odkładamy zdrewniałe końcówki. Dobrze je zachować i kiedy uzbiera się ich więcej zrobić bulion albo zupę krem. Górną częśc dzielimy na pół. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy szparagi 2-3 minuty.

W misce wykładamy dowolną ilość zieleniny – u mnie to był szpinak, rukola, liście botwinki. Na środku układamy burratę. Dodajemy pokrojone w plasterki truskawki, przepołowione pomidorki koktajlowe.

Przygotowujemy sos: mieszamy oleje, ocet jabłkowi i siekane zioła z solą i piperzem. Polewamy sałatkę i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i dyni.

Smacznego!Zdjęcie - Sałatka ze szparagami, burratą i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tosty francuskie z chałki na słodko

Tosty francuskie z chałki na s…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami

Sałata rzymska z parmezanem, b…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z pomidorów z czarnuszką i serem korycińskim

Sałatka z pomidorów z czarnusz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Carpaccio z buraków z granatem, rukolą i kozim serem

Carpaccio z buraków z granatem…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Grzanki z borowikami

Grzanki z borowikami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Carpaccio z kalarepy

Carpaccio z kalarepy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Kopytka ziołowe ze szparagami
1

Kopytka ziołowe ze szparagami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Roladki z kurczaka ze szparagami, mozzarellą i boczkiem
2

Roladki z kurczaka ze szparaga…

Beti Beti
kruche babeczki

Trójkątna focaccia
1

Trójkątna focaccia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Prosty omlet ze szparagami, łososiem i serem feta
2

Prosty omlet ze szparagami, ło…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Nocny chleb ze szparagami

Nocny chleb ze szparagami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zupa ze szparagami

Zupa ze szparagami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!