Sałatka z szpinakiem, pieczonymi burakami i mozzarellą
Kolorowa sałatka z letnich warzyw, oliwek oraz mazzarelli to mój pomysła na lekką popołudniową przystawkę. Świeży koperkek oraz dressing z oliwy lub oleju pistacjowego świetnie pasuje do tej sałatki.
Porcja dla 5 osób
Składniki:
- opakowanie szpinaku lub pół główki sałaty,
- opakowanie sera mozzarella,
- mała cebulka,
- 8 niewielkich buraczków,
- 5 pomidorów suszonych,
- 5 gałązek koperku,
- 8 oliwek,
- 3 łyżki oliwy/oleju smakowego,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Sałatę i szpinak dokładnie umyć i odwirować z nadmiaru wody. Pokroić na niewielkie kawałki. Wymieszać z dressingiem. Mozzarellę pokroić w kostkę. Upieczone buraczki ostudzić i pokroić w kostkę. Suszone pomidory i cebulkę pokroić według uznania, wszystkie składniki wymieszać dokładnie z sałatką. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki aby smaki dokładnie się wymieszały.