Sałatka z szpinakiem, pieczonymi burakami i mozzarellą

Sałatka z szpinakiem, pieczonymi burakami i mozzarellą

Kolorowa sałatka z letnich warzyw, oliwek oraz mazzarelli to mój pomysła na lekką popołudniową przystawkę. Świeży koperkek oraz dressing z oliwy lub oleju pistacjowego świetnie pasuje do tej sałatki.
Porcja dla 5 osób
Składniki:

  • opakowanie szpinaku lub pół główki sałaty,
  • opakowanie sera mozzarella,
  • mała cebulka,
  • 8 niewielkich buraczków,
  • 5 pomidorów suszonych,
  • 5 gałązek koperku,
  • 8 oliwek,
  • 3 łyżki oliwy/oleju smakowego,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
Sałatę i szpinak dokładnie umyć i odwirować z nadmiaru wody. Pokroić na niewielkie kawałki. Wymieszać z dressingiem. Mozzarellę pokroić w kostkę. Upieczone buraczki ostudzić i pokroić w kostkę. Suszone pomidory i cebulkę pokroić według uznania, wszystkie składniki wymieszać dokładnie z sałatką. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki aby smaki dokładnie się wymieszały.
Zdjęcie - Sałatka z szpinakiem, pieczonymi burakami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów