Sałatka z rukoli i grillowanej cukinii
„Lubię sałatki z dodatkiem grillowanych warzyw. Potrzeba trochę więcej czasu na ich przygotowanie, ale za to mają bogatszy smak i aromat. Dziś proponuję prostą sałatkę z rukoli i grillowanej cukinii. Znalazłam jeszcze jedną, niezbyt dużą cukinię w ogrodzie i byłoby żal gdyby się zmarnowała. Dodałam do niej jeszcze jajka, pomidorki koktajlowe, szynkę szwarcwaldzką i ser grana padano. Taka sałatkę możemy podać na kolację lub jako przystawkę przed daniem głównym.”
Sałatka z rukoli i grillowanej cukinii (przepis własny)
Składniki na 2 porcje: 60g rukoli 1 mała cukinia 2 jajka ugotowane na półtwardo 6 pomidorków koktajlowych 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej 2 łyżki startego na wiórki sera grana padano 1 saszetka Olej kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią 1 łyżka octu ryżowego pieprz
Umytą cukinię pokroić w plastry o grubości 3-4mm. Oprószyć delikatnie solą i polać połową oleju. Wymieszać aby wszystkie plasterki były pokryte oliwą. Odstawić na pół godziny. W tym czasie umyć pomidorki i rukolę. Osuszyć, tę ostatnią najlepiej w wirówce do sałaty. Pomidorki przekroić na pół, a jajka na ćwiartki. Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć plastry cukinii. Gdy będą miały brązowo-złote pręgi przewrócić na drugą stronę. Trzymać na patelni jeszcze 3-4 minuty. Zdjąć i przestudzić.
Na dwóch dużych talerzach ułożyć liście rukoli. Na nich plastry grillowanej cukinii, połówki pomidorków koktajlowych i ćwiartki jajek. Plastry szynki szwarcwaldzkiej porwać na kawałki i ułożyć na sałatce. Posypać grubo startym serem. Wymieszać resztę oleju z octem balsamicznym i szczyptą pieprzu na gładka emulsję. Polać sałatkę. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Smacznego :) Aronia