Sałatka z roszponką, karmelizowanym burakiem i kozim serem
Sałatka z roszponką, karmelizowanym burakiem i kozim serem to klasyczne połączenie smakowe. Zawsze się sprawdza, jeśli nie lubisz specyficznego koziego sera, użyj takiego, jaki lubisz. Podobną sałatkę, obok innych smakowitych potraw przygotowała dla nas i innych uczestników konkursu Kuchenne Zmagania Monika Mrozowska. Paszczak chętnie pomagał Monice w kuchni i sałatka wyszła pyszna. Dziś zrobiłam podobną na szybko w domu, jako dodatek do obiadu.
Składniki na 2 porcje:
- 3 garści umytej roszponki*
- 80 g twardego sera koziego
- łyżka kiełków brokuła
- łyżka kiełków rzodkiewki
- 1 nieduży ugotowany w mundurku burak
- 1 łyżka pestek granatu
- oliwa
- czerwony ocet winny
- sól
- pieprz
- cukier
*roszponkę umyj i dokładnie osusz lub dla zaoszczędzenia czasu kup roszponkę już umytą
Buraka obierz i pokrój w kostkę, przełóż do miski, dodaj 2 łyżki czerwonego octu winnego Na patelni rozgrzej 1 łyżkę cukru i kiedy się skarmelizuje wrzuć buraki i energicznie potrząsając patelnią lub mieszając smaż je około 10 min., uważaj, aby nie przypalić. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i wystudź. Kozi ser pokrój w kostkę, W małym słoiczku przygotuj sos do sałatki: 2 łyżki oliwy wymieszaj z 1 łyżką czerwonego octu winnego, dopraw solą i pieprzem.
Na talerzach ułóż po równo roszponkę, obydwa rodzaje kiełków, posyp kostkami koziego sera, pestkami granatu i burakami. Delikatnie posól i popierz – nie za dużo, pamiętaj, że sos jest już doprawiony.