Sałatka z jarmużem i pieczoną dynią z olejem z ziołami

Sałatka z jarmużem i pieczoną dynią z olejem z ziołami

Zdjęcie - Sałatka z jarmużem i pieczoną dynią z olejem z ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jesień to idealny czas, by w pełni korzystać z sezonowych warzyw i owoców, które obfitują w cenne składniki odżywcze. Jednym z takich przepisów jest sałatka z jarmużem i pieczoną dynią, której smak podkreśla aromatyczny olej Kujawski z ziołami.

To danie łączy w sobie delikatność jarmużu, słodycz pieczonej dyni, chrupkość orzechów i pestek oraz lekko kwaskowy akcent granatu. Całość dopełnia wyrazisty smak sera sałatkowego i czerwonej cebuli, które dodają sałatce głębi. Taki miks nie tylko doskonale smakuje, ale też wygląda pięknie na talerzu, tworząc prawdziwą ucztę dla zmysłów.

Składniki na sałatkę z jarmużem i pieczoną dynią z olejem z ziołami:

  • 100 g jarmużu
  • 250 g dyni
  • 100 g sera sałatkowego
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • garść pestek granatu
  • 1/2 garści orzechów laskowych 
  • 1/2 garści pestek dyni
  • 3-5 łyżek oleju Kujawski z ziołami “Czosnek i bazylia”

Przygotowanie sałatki z jarmużem i pieczoną dynią z olejem z ziołami:

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i dolewamy olej Kujawski z ziołami, tak aby pokrył całą dynię. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy, aż dynia będzie miękka.

Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, bez twardych łodyg. Dolewamy łyżkę oleju Kujawskiego i zagniatamy, aż jarmuż zmięknie.

Ser sałatkowy kroimy w kostkę, a czewroną cebulkę w cienkie półplasterki. Orzechy laskowe siekamy i podprażamy wraz z pestkami dyni na suchej, gorącej patelni.

Do miski z jarmużem dodajemy upieczoną dynię, ser sałatkowy, cebulę, granat i uprażone orzechy oraz pestki.

 

Porada: Aby jarmuż był jeszcze delikatniejszy, można go wcześniej na kilka minut zblanszować, czyli krótko zanurzyć we wrzątku, a następnie szybko schłodzić w zimnej wodzie. Dzięki temu liście zyskają przyjemniejszą teksturę, zachowując jednocześnie swoją wartość odżywczą

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów