Sałatka z jarmużem i pieczoną dynią z olejem z ziołami
Jesień to idealny czas, by w pełni korzystać z sezonowych warzyw i owoców, które obfitują w cenne składniki odżywcze. Jednym z takich przepisów jest sałatka z jarmużem i pieczoną dynią, której smak podkreśla aromatyczny olej Kujawski z ziołami.
To danie łączy w sobie delikatność jarmużu, słodycz pieczonej dyni, chrupkość orzechów i pestek oraz lekko kwaskowy akcent granatu. Całość dopełnia wyrazisty smak sera sałatkowego i czerwonej cebuli, które dodają sałatce głębi. Taki miks nie tylko doskonale smakuje, ale też wygląda pięknie na talerzu, tworząc prawdziwą ucztę dla zmysłów.
Składniki na sałatkę z jarmużem i pieczoną dynią z olejem z ziołami:
- 100 g jarmużu
- 250 g dyni
- 100 g sera sałatkowego
- ½ małej czerwonej cebuli
- garść pestek granatu
- 1/2 garści orzechów laskowych
- 1/2 garści pestek dyni
- 3-5 łyżek oleju Kujawski z ziołami “Czosnek i bazylia”
Przygotowanie sałatki z jarmużem i pieczoną dynią z olejem z ziołami:
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i dolewamy olej Kujawski z ziołami, tak aby pokrył całą dynię. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy, aż dynia będzie miękka.
Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, bez twardych łodyg. Dolewamy łyżkę oleju Kujawskiego i zagniatamy, aż jarmuż zmięknie.
Ser sałatkowy kroimy w kostkę, a czewroną cebulkę w cienkie półplasterki. Orzechy laskowe siekamy i podprażamy wraz z pestkami dyni na suchej, gorącej patelni.
Do miski z jarmużem dodajemy upieczoną dynię, ser sałatkowy, cebulę, granat i uprażone orzechy oraz pestki.
Porada: Aby jarmuż był jeszcze delikatniejszy, można go wcześniej na kilka minut zblanszować, czyli krótko zanurzyć we wrzątku, a następnie szybko schłodzić w zimnej wodzie. Dzięki temu liście zyskają przyjemniejszą teksturę, zachowując jednocześnie swoją wartość odżywczą
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis