Sałatka z czerwonym ryżem, pieczonym kalafiorem i fetą

Sałatka z czerwonym ryżem, pieczonym kalafiorem i fetą

Ta lekka sałatka - to pierwsza w mojej kuchni próba z czerwonym ryżem. Ryż mi się bardzo podoba, a zestawienie z pieczonym kalafiorem oraz fetą było świetne.
Czerwony ryż jest odmianą ryżu średnioziarnistego z czerwoną łupinką. Jest bogaty w witaminy A, B, D, E i minerały takie jak cynk, selen, magnez i żelazo. Ma niski indeks glikemiczny. Ryż czerwony posiada naturalne przeciwutleniacze, wzmacnia odporność oraz obniża cholesterol. W Azji wykorzystuje się również jego właściwości w kosmetyce - pigment zawarty w osłonce poprawia stan i koloryt cery.
Zdjęcie - SAŁATKA Z CZERWONYM RYŻEM, PIECZONYM KALAFIOREM I FETĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sałatka z czerwonym ryżem, pieczonym kalafiorem i fetą SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka czerwonego ryżu
  • 1/2 główki niedużego kalafiora
  • 10 dkg fety
  • 1 saszetka Kujawskiego ze smakiem Czosnek i bazylia
Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Ostudź.
Kalafior podziel na różyczki, dodaj olej z saszetki, pozostawiając w saszetce przyprawy i około łyżki samego oleju. Wymieszaj, wyłóż na blaszkę i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W czasie pieczenia co jakiś czas wymieszaj kalafiora, aby równomiernie się upiekł. Kalafior powinien być miękki. Wystudź.
Wymieszaj kalafior z ryżem i rozdrobnioną fetę oraz przyprawy i olej z saszetki.
Zdjęcie - SAŁATKA Z CZERWONYM RYŻEM, PIECZONYM KALAFIOREM I FETĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sałatka z czerwonym ryżem, pieczonym kalafiorem i fetą _____________________________________
Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl.
Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.
Zdjęcie - SAŁATKA Z CZERWONYM RYŻEM, PIECZONYM KALAFIOREM I FETĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów