Sałatka z cukinii na lato

Sałatka z cukinii na lato

W sezonie na cukinię, musisz spróbować sałatki z cukinii na ciepło, fety, cebuli i pomidorków koktajlowych. Ta sałatka w stylu bałkańskim, smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Możesz ją podać na kolacje z kromeczką opieczonego, razowego chleba, lub z kuskusem na szybki obiad 🙂

Zdjęcie - Sałatka z cukinii na lato - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sałatkę z cukinii na lato:

  • 1 młoda cukinia
  • 40 g sera feta
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

 

Przygotowanie sałatki z cukinii na lato:

Cukinię pokrój na grubsze plasterki, delikatnie posól z jednej strony i posyp suszoną bazylią.

Zwykłą lub grillową patelnię, grubo posmaruj oliwą lub olejem i nagrzej. Plasterki cukinii ułóż na nagrzanej patelni, smaż z każdej strony, aż się lekko przyrumienią. Gotową cukinię, odłóż na półmisek.

Ser feta pokrój na małą kostkę, dodaj do cukinii.

Pomidorki można sparzyć wrzątkiem, jeżeli nie lubisz skórki. Po przekrojeniu na pół, skórka ładnie odchodzi od miąższu.

Do sałatki dorzuć pomidorki, dodaj też młodą cebulkę, pokrojoną w cienkie piórka.

Do filiżanki daj oliwę, musztardę, miód i sok z cytryny, dokładnie pomieszaj składniki.

Sałatkę, delikatnie spryskaj sosem winegret. Zajadaj na ciepło lub na zimno.

Ta sałatka dobrze smakuje z kaszą kuskus, podana na obiad. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Sałatka z cukinii na lato - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów