Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem
Sałatka nicejska, obok sałatki cezar to moja ulubiona propozycja lunchowo-obiadowa. Oryginalna salade niçoise musi zawierać pomidory, ugotowane na półtwardo jajka, anchois, nicejskie oliwki, sos vinegrette i oczywiście tuńczyka. Najlepsza będzie oczywiście świeżo ugrillowana polędwica, jednak w sytuacjach kryzysowych można użyć również tego z puszki. Inne dodatki to już Wasza inwencja. Ja w sezonie lubię jeszcze dorzucić fasolkę szparagową, ugotowaną na chrupko oraz kapary i trochę ziół. Sałatkę nicejską możemy podać z bagietką lub pieczonymi pikantnymi ziemniakami, na które przepis również podaję. Mam nadzieję, że mój przepis, chociaż na chwilę przeniesie Was nad lazurowe wybrzeże i pozwoli posmakować tamtejszej kuchni w tak prostym daniu. ;)
*
SKŁADNIKI
na 2 porcje
Sałatka:
- 400 g polędwicy z tuńczyka
- 100 g zielonej fasolki
- 2 jajka
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki kaparów
- garść czarnych oliwek
- 4 filety anchois
- kilka pomidorów koktajlowych
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- kilka listków świeżej bazylii
- gruboziarnista sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku, otarty
- 60 ml oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
Pieczone ziemniaki:
- 6 ziemniaków
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól morska
- 1 łyżka oleju
* PRZYGOTOWANIE Sos Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pieczone ziemniaki Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w ósemki, dodaj olej oraz przyprawy i wymieszaj w misce. Ułóż na blasze i piecz do miękkości w 200°C (powinno to zająć 20-25 minut). Sałatka Jajka ugotuj na półtwardo. Zieloną fasolką wrzuć do wrzątku na kilka minut, a następnie schłodź w zimnej wodzie. Sałatę porwij na strzępki. Cebulę pokrój na półplasterki. Pomidorki poprzekrawaj na połówki. Wszystkie warzywa oraz jajko przekrojone na pół umieść na talerzach.
Polędwicę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w mniejsze porcje. Przypraw z obu stron gruboziarnistą solą i świeżo mielonym pieprzem. Wrzucaj od razu na mocno rozgrzaną patelnię grillową. Grilluj z obu stron po 60-90 sekund. Gotowego tuńczyka ułóż na sałacie i całość polej dressingiem oraz posyp natką pietruszki i bazylią.
*