Sałata z malinami, bursztynem i winegretem do wiejskiego chleba

Sałata z malinami, bursztynem i winegretem do wiejskiego chleba

Zdjęcie - Sałata z malinami, bursztynem i winegretem do wiejskiego chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • Pęczek liści młodej botwinki
  • Opakowanie liści młodego szpinaku
  • 100 g sera Bursztyn
  • 100 g orzechów włoskich
  • maliny
  • 60 g cukru
  • 3 - 4 łyżki wody
  • Łyżka masła
  • Łyżka miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią i cytryną

Przygotowanie

Orzechy włoskie zalej wrzątkiem, dzięki czemu nie będziesz mieć problemu ze zdjęciem skóry. Na patelni skarmelizuj cukier. Dodaj wodę, łyżkę masła i łyżkę miodu. Polej karmelem orzechy, wstrząsając nimi. Wysyp wszystko na pergamin, gdzie zastygną.

 

Przygotuj dressing. Do słoika dodaj rozgniecione widelcem maliny, miód, ocet, olej Kujawski z bazylią i cytryną. Słoik zakręć i energicznie wstrząśnij.

 

Ser bursztyn zetrzyj na drobnej tarce, wysyp na pergamin - tak kładź na rozgrzaną patelnię. Smaż do zrumienienia. Po usmażeniu zdejmij z patelni i odstaw do przestudzenia.

 

Na talerzach rozłóż młode liście botwinki i szpinaku. Posyp pokrojoną dymką, ale tylko białymi częściami. Na to wyłóż orzechy włoskie w karmelu, maliny, chrupiące cząstki bursztynu i polej winegretem. Podawaj z wiejskim chlebem i masłem.

 

 

Produkcja: Kuchnia+

 

Kategorie przepisów