Sałata z malinami, bursztynem i winegretem do wiejskiego chleba
Składniki
- Pęczek liści młodej botwinki
- Opakowanie liści młodego szpinaku
- 100 g sera Bursztyn
- 100 g orzechów włoskich
- maliny
- 60 g cukru
- 3 - 4 łyżki wody
- Łyżka masła
- Łyżka miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią i cytryną
Przygotowanie
Orzechy włoskie zalej wrzątkiem, dzięki czemu nie będziesz mieć problemu ze zdjęciem skóry. Na patelni skarmelizuj cukier. Dodaj wodę, łyżkę masła i łyżkę miodu. Polej karmelem orzechy, wstrząsając nimi. Wysyp wszystko na pergamin, gdzie zastygną.
Przygotuj dressing. Do słoika dodaj rozgniecione widelcem maliny, miód, ocet, olej Kujawski z bazylią i cytryną. Słoik zakręć i energicznie wstrząśnij.
Ser bursztyn zetrzyj na drobnej tarce, wysyp na pergamin - tak kładź na rozgrzaną patelnię. Smaż do zrumienienia. Po usmażeniu zdejmij z patelni i odstaw do przestudzenia.
Na talerzach rozłóż młode liście botwinki i szpinaku. Posyp pokrojoną dymką, ale tylko białymi częściami. Na to wyłóż orzechy włoskie w karmelu, maliny, chrupiące cząstki bursztynu i polej winegretem. Podawaj z wiejskim chlebem i masłem.
Produkcja: Kuchnia+