Sakiewki drożdżowe z kapustą włoską
Sakiewki z ciasta pizzowego nie byłyby niczym niezwykłym gdyby nie farsz z kapusty włoskiej. Jest to świetny pomysł na orginalną kolację ale sakiewki idealnie nadaja się także na piknik czy wycieczkę rowerową. Bardzo polecam:)
Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiem
Składniki na ciasto:
- 10 g drożdży
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki ciepłej wody
- 1,5 szklanki mąki pszenne
- 1 łyżka oliwy
Z wody i drożdży zrobić rozczyn. Kiedy rozczyn zwiększy objętość wlać do przesianej mąki, dodać oliwę i sól. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do podwojenia objętości.
Składniki na farsz:
- 2 małe cebule
- łyżka oliwy
- 400 g kapusty włoskiej
- sól, pieprz
- 120 ml przecieru pomidorowego
- 120 g sera żółtego
- 150 g szynki konserwowej
Cebule drobno posiekać, po czym podsmażyć je na oliwie. Oczyścić i poszatkować kapustę a następnie sparzyć ją odrobiną wody, odsączyć, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z cebulą. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę.
Ciasto odgazować. Podzielić na 5-6 kawałków Każdy osobno rozwałkować. Posmarować przecierem pomidorowym, położyć część farszu, posypać startym serem i zawijać w ładne sakiewki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blaszce i piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Smacznego:)