Sakiewki drożdżowe z kapustą włoską

Sakiewki drożdżowe z kapustą  włoską

Sakiewki  z ciasta pizzowego nie byłyby niczym niezwykłym gdyby nie farsz z kapusty włoskiej. Jest to  świetny pomysł na orginalną kolację ale sakiewki idealnie nadaja się także na piknik czy wycieczkę rowerową. Bardzo polecam:)

Zdjęcie - Sakiewki drożdżowe z kapustą  włoską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiem

Składniki na ciasto:

  • 10 g drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1,5 szklanki mąki pszenne
  • 1 łyżka oliwy

Z wody i drożdży zrobić rozczyn. Kiedy rozczyn zwiększy objętość wlać do przesianej mąki, dodać oliwę i sól. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do podwojenia objętości.

Składniki na farsz:

  • 2 małe cebule
  • łyżka oliwy
  • 400 g kapusty włoskiej
  • sól, pieprz
  • 120 ml przecieru pomidorowego
  • 120 g sera żółtego
  • 150 g szynki konserwowej

Cebule drobno posiekać, po czym podsmażyć je na oliwie. Oczyścić i poszatkować kapustę a następnie sparzyć ją odrobiną wody, odsączyć, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z cebulą. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę.

Ciasto odgazować. Podzielić na 5-6 kawałków Każdy osobno rozwałkować. Posmarować przecierem pomidorowym, położyć część farszu, posypać startym serem i zawijać w ładne sakiewki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blaszce i piec  około 20 minut w temperaturze 220 stopni.

Smacznego:)

Kategorie przepisów