Rożki z botwinką, szpinakiem i fetą w cieście filo (Spanakopita)

Rożki z botwinką, szpinakiem i fetą w cieście filo (Spanakopita)

Zdjęcie - Rożki z botwinką, szpinakiem i fetą w cieście filo (Spanakopita) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wprawdzie spanakopita jest tylko ze szpinakiem. Jednak dodatek botwinki, moim zdaniem, bardzo tu pasował. Zostałam obdarowana pełną siatką działkowej botwinki i coś trzeba było z nią robić;-) Czekałam na odwiedziny dziewczyn i pomyślałam, że taka przekąska będzie idealna na letni babski wieczór... Rożki dodaję do akcji na FB Błyskawiczne piątki
Zdjęcie - Rożki z botwinką, szpinakiem i fetą w cieście filo (Spanakopita) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 1 pęczek botwinki (samych liści i gałązek bez buraczków)
  • 200 g mrożonego szpinaku w liściach lub 0,5 kg świeżego,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 150 g oryginalnej greckiej fety,
  • świeże zioła (natka pietruszki, koperek) - u mnie bez,
  • 1-2 jajka,
  • kilka płatów ciasta filo,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet winny i cukier do obgotowania botwinki,
  • sól i biały pieprz

sos:

  • jogurt grecki,
  • posiekany szczypiorek,
  • rzodkiewki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: W słonej wodzie obgotować szpinak, w drugim garnku botwinkę. Do botwinki dodać sól, odrobinę octu i cukru. Odcedzić. Na oliwie podsmażyć posiekany szczypiorek, dodać posiekany szpinak i botwinkę. Ostudzić wszystko. Do zimnej masy dodać jajko i pokruszoną fetę. Doprawić solą i pieprzem. Z solą ostrożnie, bo feta jest słona. Dobrze wszystko wymieszać. Oliwą posmarować arkusz ciasta od brzegów ku środkowi, nakryć kolejnym arkuszem. Dwuwarstwowy płat ciasta pokroić na 5 pasów o szerokości ok. 7 cm. Na każdy pas nałożyć odrobinę nadzienia i zwijać w trójkątne rożki jak flagę amerykańską. Na brzegu wąskiego końca paska nałożyć łyżkę nadzienie. Przełożyć prawy dolny róg ciasta ku lewej krawędzi, by powstał trójkąt. Zawijamy ponownie w ciasto. Kontynuujemy obracanie do końca uciętego paska. Powtarzamy z resztą pasków. Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować oliwą po wierzchu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec ok. 15 minut, aż się zrumienią. W czasie kiedy pieką się rożki przygotować z podanych składników sos. Upieczone rożki ciepłe lub zimne podawać z sosem.
Zdjęcie - Rożki z botwinką, szpinakiem i fetą w cieście filo (Spanakopita) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Rożki z botwinką, szpinakiem i fetą w cieście filo (Spanakopita) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów