Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem

Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 porcja rosołowa z kaczki
  • 3 gałązki lubczyku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 cebule z łupiną
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • ½ selera korzeniowego
  • sól do smaku
  • Uszka ze szpinakiem:
  • 300 g szpinaku
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

W dużym garnku umieszczamy porcję rosołową z kaczki. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. Cebule opalamy, dodajemy do garnka. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. 


Gotujemy na małym ogniu 2 godziny. W trakcie gotowania zdejmujemy nadmiar tłuszczu z powierzchni zupy.


Do rosołu dodajemy warzywa i sól do smaku. Gotujemy kolejną godzinę do miękkości warzyw.


Gdy rosół się gotuje, przygotowujemy uszka. 


Szpinak drobno siekamy. 

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju Kujawski. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy 1 minutę. Dodajemy szpinak, smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.


Mąkę umieszczamy w misce. Dodajemy sól, łyżkę Kujawskiego i gorącą wodę. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią zwarte i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło.


Ciasto dzielimy na 2-3 części. Cienko wałkujemy, podsypując mąką. Szklanką wycinamy kółka, na środku nakładamy odciśnięty z soku farsz szpinakowy. Zlepiamy. Podobnie postępujemy z resztą ciasta.


Uszka wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Nakładamy je na talerze, zalewamy gorącym rosołem i podajemy.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl 

Przepisy z tych kategorii

Stefanka

Stefanka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Orkiszowy chleb cebulowy na zakwasie

Orkiszowy chleb cebulowy na za…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta dyniowa czyli pumpkin pie

Tarta dyniowa czyli pumpkin pi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

Sałatka śledziowa z pieczonymi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Wrapy z kurczakiem i sałatką coleslaw

Wrapy z kurczakiem i sałatką c…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zielony krem z ciecierzycy z fetą

Zielony krem z ciecierzycy z f…

figmara figmara
figowe smaki

Jesienne placki z dyni

Jesienne placki z dyni

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tarta dyniowa czyli pumpkin pie

Tarta dyniowa czyli pumpkin pi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

Sałatka śledziowa z pieczonymi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj