Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem

Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 porcja rosołowa z kaczki
  • 3 gałązki lubczyku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 cebule z łupiną
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • ½ selera korzeniowego
  • sól do smaku
  • Uszka ze szpinakiem:
  • 300 g szpinaku
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

W dużym garnku umieszczamy porcję rosołową z kaczki. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. Cebule opalamy, dodajemy do garnka. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. 


Gotujemy na małym ogniu 2 godziny. W trakcie gotowania zdejmujemy nadmiar tłuszczu z powierzchni zupy.


Do rosołu dodajemy warzywa i sól do smaku. Gotujemy kolejną godzinę do miękkości warzyw.


Gdy rosół się gotuje, przygotowujemy uszka. 


Szpinak drobno siekamy. 

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju Kujawski. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy 1 minutę. Dodajemy szpinak, smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.


Mąkę umieszczamy w misce. Dodajemy sól, łyżkę Kujawskiego i gorącą wodę. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią zwarte i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło.


Ciasto dzielimy na 2-3 części. Cienko wałkujemy, podsypując mąką. Szklanką wycinamy kółka, na środku nakładamy odciśnięty z soku farsz szpinakowy. Zlepiamy. Podobnie postępujemy z resztą ciasta.


Uszka wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Nakładamy je na talerze, zalewamy gorącym rosołem i podajemy.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl 

Przepisy z tych kategorii

Gofry (chrupiące)

Gofry (chrupiące)

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chleb 4 ziarna na zakwasie

Chleb 4 ziarna na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Cenci - toskańskie faworki

Cenci - toskańskie faworki

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bagietki wg. Hamelmana

Bagietki wg. Hamelmana

napiecyku napiecyku
napiecyku

Baci di ricotta (Minipączusie z ricotty)

Baci di ricotta (Minipączusie…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Czekoladowe ciasteczka na maślance
1

Czekoladowe ciasteczka na maśl…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Wegańskie  pierogi ruskie z pudrem grzybowym

Wegańskie pierogi ruskie z pu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi ze śliwkami i serem
2

Pierogi ze śliwkami i serem

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi ze śliwkami
2

Pierogi ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi z jagodami i serem
2

Pierogi z jagodami i serem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi ruskie z kurkami

Pierogi ruskie z kurkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu