Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem

Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 porcja rosołowa z kaczki
  • 3 gałązki lubczyku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 cebule z łupiną
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • ½ selera korzeniowego
  • sól do smaku
  • Uszka ze szpinakiem:
  • 300 g szpinaku
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

W dużym garnku umieszczamy porcję rosołową z kaczki. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. Cebule opalamy, dodajemy do garnka. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. 


Gotujemy na małym ogniu 2 godziny. W trakcie gotowania zdejmujemy nadmiar tłuszczu z powierzchni zupy.


Do rosołu dodajemy warzywa i sól do smaku. Gotujemy kolejną godzinę do miękkości warzyw.


Gdy rosół się gotuje, przygotowujemy uszka. 


Szpinak drobno siekamy. 

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju Kujawski. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy 1 minutę. Dodajemy szpinak, smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.


Mąkę umieszczamy w misce. Dodajemy sól, łyżkę Kujawskiego i gorącą wodę. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią zwarte i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło.


Ciasto dzielimy na 2-3 części. Cienko wałkujemy, podsypując mąką. Szklanką wycinamy kółka, na środku nakładamy odciśnięty z soku farsz szpinakowy. Zlepiamy. Podobnie postępujemy z resztą ciasta.


Uszka wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Nakładamy je na talerze, zalewamy gorącym rosołem i podajemy.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl 

Przepisy z tych kategorii

Pleśniak ze śliwkami, bezową pianką i kruszonką
1

Pleśniak ze śliwkami, bezową p…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przytulone jagodzianki
1

Przytulone jagodzianki

napiecyku napiecyku
napiecyku

Jagodzianki z kruszonką
2

Jagodzianki z kruszonką

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Jagodzianki z kruszonką - najlepsze!

Jagodzianki z kruszonką - najl…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bigos z młodej kapusty - pyszny

Bigos z młodej kapusty - pyszn…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Pierogi drożdżowe z pokrzywą

Pierogi drożdżowe z pokrzywą

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makowe pierogi orkiszowe z ruskim farszem
1

Makowe pierogi orkiszowe z rus…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi

Pierogi z kapustą i grzybami l…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Pierogi z mięsem i kaszą grycz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pierogi z łososiem i brokułem
2

Pierogi z łososiem i brokułem

Beti Beti
kruche babeczki