Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem

Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem
Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 porcja rosołowa z kaczki
  • 3 gałązki lubczyku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 cebule z łupiną
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • ½ selera korzeniowego
  • sól do smaku
  • Uszka ze szpinakiem:
  • 300 g szpinaku
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

W dużym garnku umieszczamy porcję rosołową z kaczki. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. Cebule opalamy, dodajemy do garnka. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. 


Gotujemy na małym ogniu 2 godziny. W trakcie gotowania zdejmujemy nadmiar tłuszczu z powierzchni zupy.


Do rosołu dodajemy warzywa i sól do smaku. Gotujemy kolejną godzinę do miękkości warzyw.


Gdy rosół się gotuje, przygotowujemy uszka. 


Szpinak drobno siekamy. 

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju Kujawski. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy 1 minutę. Dodajemy szpinak, smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.


Mąkę umieszczamy w misce. Dodajemy sól, łyżkę Kujawskiego i gorącą wodę. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią zwarte i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło.


Ciasto dzielimy na 2-3 części. Cienko wałkujemy, podsypując mąką. Szklanką wycinamy kółka, na środku nakładamy odciśnięty z soku farsz szpinakowy. Zlepiamy. Podobnie postępujemy z resztą ciasta.


Uszka wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Nakładamy je na talerze, zalewamy gorącym rosołem i podajemy.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl 

Kategorie przepisów