Rolada z mięsa mielonego z szynką i serem
Często pytacie co można zrobić z mięsa mielonego oprócz kotletów mielonych czy spaghetti z sosem pomidorowym.
Mięso mielone daje wiele możliwości, a jedną z nich są różnego rodzaju pieczenie.
Taka rolada z mięsa mielonego nie tylko ładnie wygląda, jest podzielna, ale też bardzo dobrze smakuje.
Możecie przygotować ją zarówno na odświętny obiad, jak i taki w środku tygodnia.
Jeśli nie zjecie całej porcji przy obiedzie, możecie wykorzystać ją na drugi dzień, dorabiając do mięsa jakiś sos, lub pokrojoną na cienkie plasterki położyć na kromce chleba i zjeść na kolację.
- około 800 g mięsa mielonego (u mnie mielona karkówka)
- 1 kajzerka
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 100 g szynki
- 100 g mozzarelli (u mnie w plastrach)
- 200 g boczku surowego w plastrach
Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy do namoknięcia, a następnie dokładnie odciskamy.
Cebulę drobno siekamy. Szklimy na niewielkiej ilości oleju.
Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz jajko. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrabiamy.
Na blacie rozwijamy folię spożywczą (najlepiej w dwóch rzędach, na zakładkę). Wykładamy mięso mielone. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi, formujemy prostokąt o długości keksówki (u mnie foremka o wymiarach 25x14cm).
Na mięsnej masie rozkładamy plasterki szynki oraz plastry mozzarelli. Pomagając sobie folią spożywczą zwijamy mięsną masę w roladę. Gotową roladę obkładamy plasterkami boczku. Ostrożnie przenosimy do foremki do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni na około godzinę.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym