Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to prosta do przygotowania i zachwycająca smakiem przekąska na świąteczny stół.
Moją roladę szpinakową wzbogaciłam o olej Kujawski LEN, który jest źródłem kwasów omega-3. Olej Kujawski tłoczony na zimno to cenne źródło wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia.
Oleje tłoczone na zimno zachowują charakterystyczny smak i aromat nasion oraz pestek, z których zostały wytłoczone.
Składniki na roladę szpinakową z wędzonym łososiem:
- 250 g świeżego szpinaku
- 3 jajka
- 200 g łososia wędzonego
- 250 g serka kanapkowego śmietankowego
- 2 łyżki chrzanu
- 3 łyżki oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
- 2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz, sól do smaku
Jak zrobić roladę szpinakową z wędzonym łososiem?
Rolada szpinakowa
Świeży szpinak umyj, osusz, przełóż na patelnię i podgrzewaj, aż zmniejszy swoją objętość. Podduszony szpinak odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do misy blendera. Do szpinaku dodaj żółtka, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmiksuj całość na jednolitą zieloną masę.
Białka jajek ubij na sztywno wraz ze szczyptą soli, dodaj do masy żółtkowo-szpinakowej i połącz delikatnie.
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę na papier. Z ciasta na roladę szpinakową uformuj cienki prostokąt o wymiarach 25 x 30 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 15 min.
Farsz do rolady szpinakowej
Dowolny serek śmietankowy połącz z chrzanem, posiekanym świeżym koperkiem i lnianym olejem Kujawskim. Śmietankowy farsz rozprowadź równomiernie na upieczonej roladzie szpinakowej. Na serku ułóż kawałki wędzonego łososia. Zwiń starannie roladę szpinakową z nadzieniem, owiń folią aluminiową i wstaw na godzinę do lodówki.
Roladę szpinakową z wędzonym łososiem po schłodzeniu pokrój na plastry i podawaj.
Liczba porcji:4
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: średnio trudne