Rolada szpinakowa z łososiem
Składniki:
Ciasto szpinakowe:
- 200 g mrożonego lub świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju Kujawskiego 3 Ziarna
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 szczypty soli
Nadzienie do rolady:
- 200 g puszystego serka kanapkowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki oleju Kujawskiego BIO lnianego tłoczonego na zimno
- 100 g łososia wędzonego na zimno
- 3 łyżeczki chrzanu
- 3 gałązki świeżego koperku
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło. Wrzuć świeży szpinak, smaż kilka minut, aż zmięknie i przełóż do miski. Gdy szpinak ostygnie, zblenduj go lub drobno posiekaj nożem.
Jeśli używasz mrożonego szpinaku – wcześniej należy go rozmrozić.
Krok 2
Oddziel białka od żółtek. Żółtka roztrzep widelcem, dodaj do szpinaku i dokładnie wymieszaj. Białka ubij z 3 szczyptami soli na sztywną pianę, ostrożnie dodaj do szpinaku i delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia. Dodaj przesianą mąkę, ponownie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180℃.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto szpinakowe rozsmaruj na pergaminie na placek o wymiarach 20 cm na 30 cm. Piecz przez około 15 minut, aż rolada będzie zwarta.
Odklej papier od ciasta i przełóż je na czystą ściereczkę kuchenną. Jeszcze ciepły placek zwiń w roladę i odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Przygotuj nadzienie – serek połącz z olejem Kujawskim BIO lnianym tłoczonym na zimno, sokiem z cytryny, chrzanem i posiekanym świeżym koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na cieście szpinakowym rozsmaruj nadzienie, na nim połóż kawałki łososia. Zwiń ciasno roladę. Przed podaniem pokrój nożem w plastry.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 45 minut
Poziom trudności: średnio trudne