Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem
Zdjęcie - Rolada szpinakowa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto szpinakowe:

  • 200 g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju Kujawskiego 3 Ziarna
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 szczypty soli

Nadzienie do rolady:

  • 200 g puszystego serka kanapkowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki oleju Kujawskiego BIO lnianego tłoczonego na zimno
  • 100 g łososia wędzonego na zimno
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 3 gałązki świeżego koperku
  • sól
  • pieprz do smaku
Zdjęcie - Rolada szpinakowa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło. Wrzuć świeży szpinak, smaż kilka minut, aż zmięknie i przełóż do miski. Gdy szpinak ostygnie, zblenduj go lub drobno posiekaj nożem.

Jeśli używasz mrożonego szpinaku – wcześniej należy go rozmrozić.

Zdjęcie - Rolada szpinakowa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Oddziel białka od żółtek. Żółtka roztrzep widelcem, dodaj do szpinaku i dokładnie wymieszaj. Białka ubij z 3 szczyptami soli na sztywną pianę, ostrożnie dodaj do szpinaku i delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia. Dodaj przesianą mąkę, ponownie wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180℃.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto szpinakowe rozsmaruj na pergaminie na placek o wymiarach 20 cm na 30 cm. Piecz przez około 15 minut, aż rolada będzie zwarta.

Odklej papier od ciasta i przełóż je na czystą ściereczkę kuchenną. Jeszcze ciepły placek zwiń w roladę i odstaw do ostygnięcia.

Zdjęcie - Rolada szpinakowa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Przygotuj nadzienie – serek połącz z olejem Kujawskim BIO lnianym tłoczonym na zimno, sokiem z cytryny, chrzanem i posiekanym świeżym koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na cieście szpinakowym rozsmaruj nadzienie, na nim połóż kawałki łososia. Zwiń ciasno roladę. Przed podaniem pokrój nożem w plastry.

Zdjęcie - Rolada szpinakowa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 45 minut

Poziom trudności: średnio trudne

Zdjęcie - Rolada szpinakowa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów