Rolada biszkoptowa z truskawkami

Rolada biszkoptowa z truskawkami
Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 125 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
na krem:
  • 370 g serka mascarpone
  • 200 g świeżych truskawek
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
do dekoracji:
  • 6 truskawek
  • cukier puder
Przygotowanie

Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą do osobnego naczynia. Następnie dodajemy mieszankę do ubitych jajek i mieszamy do połączenia się z resztą składników. Do masy dolewamy olej Kujawski, mieszamy.


Piekarnik nagrzewamy do 170°C.

Płaską blachę o wymiarach 43x28 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez 20 min.


Czystą ściereczkę wysypujemy cukrem. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier, zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku (razem ze ściereczką) i pozostawiamy do wystygnięcia.


Krem:

Miksujemy mascarpone z cukrem, aż uzyskamy gładką konsystencję. Stopniowo dolewamy śmietanę i ubijamy na sztywno. Dodajemy pokrojone truskawki, mieszamy szpatułką i wstawiamy krem do lodówki.


Zimny biszkopt rozwijamy ze ściereczki, smarujemy przygotowanym kremem i zwijamy. Wstawiamy do lodówki na 40 min.


Przed podaniem roladę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów