Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe z marmoladą
Zdjęcie - Rogaliki drożdżowe z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki drożdżowe z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki drożdżowe z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki drożdżowe z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki drożdżowe z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki drożdżowe z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki drożdżowe z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki drożdżowe z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki drożdżowe z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki drożdżowe z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki drożdżowe z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 450 g marmolady
  • 200 ml letniego mleka
  • 85 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 50-75 g cukru (w zależności od tego, jak słodka jest marmolada)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru z waniliowego
  • ⅓ łyżeczki soli
dodatkowo:
  • mąka pszenna do podsypywania
  • 1 jajko
Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 2 łyżki mąki i połowę mleka. Dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min.


Jajka mocno roztrzepać. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrami i solą. Mieszając dodać pozostałe składniki (oprócz marmolady). Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (przez ok. 10-15 min). Ciasto może być lekko klejące, ale nie należy dosypywać więcej niż 2-3 łyżki mąki. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.


Gdy ciasto podwoi objętość, jeszcze raz je krótko wyrobić i podzielić na 4 części. Każdą porcję rozwałkować na duży okrągły placek. Podzielić na 12 trójkątów.


Przy podstawie każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady i zwinąć rogalik. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwinięte rogaliki zostawić jeszcze pod przykryciem na 15-20 minut.


Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajem. Piec w 180°C przez 13-15 min.


Tradycyjnie do ciast drożdżowych dodaje się masło. Jednak z powodzeniem można je zastąpić olejem Kujawskim 3 ziarna, który łączy w sobie najlepsze oleje (rzepakowy, lniany, z pestek dyni) i doskonale nadaje się do pieczenia.



Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów