Róże karnawałowe –  smak dzieciństwa

Róże karnawałowe –  smak dzieciństwa

Zdjęcie - Róże karnawałowe –  smak dzieciństwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Róże karnawałowe – czy to też Twój smak z dzieciństwa? Robicie jeszcze te słodkości czy pozostają tylko słodkim wspomnieniem?

Ja przygotowałam róże karnawałowe smażąc je na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia, który ma wysoką temperaturę dymienia. Dzięki temu jest idealny do smażenia.

Smażenie na oleju Kujawskim to wygodne rozwiązanie – nie trzeba niczego rozpuszczać, łatwo go odmierzyć, a przy tym ma przyjemny smak.

Składniki na róże karnawałowe – smak dzieciństwa

  • 300 g mąki pszennej tortowej (2,5 szklanki)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 5 czubatych łyżek śmietany 18%
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka octu/spirytusu
  • 1 białko
  • 1 l oleju Kujawski
  • cukier puder do posypania
  • kilka łyżek dżemu, najlepiej z całymi wiśniami

Zdjęcie - Róże karnawałowe –  smak dzieciństwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić róże karnawałowe – smak dzieciństwa?

Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą. Do sypkiej masy dolej śmietanę, żółtka, ocet i zagnieć ciasto.

Ciasto na róże karnawałowe należy zagniatać długo – przez co najmniej 10-15 min. Aby napowietrzyć ciasto, należy stłuc je drewnianym wałkiem.

Gotowe ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj jedną część najcieniej jak to możliwe. Wytnij kółka o trzech różnych średnicach np. za pomocą szklanki, literatki i kieliszka. Ponacinaj kółka i sklejaj białkiem.

Do garnka wlej olej Kujawski z pierwszego tłoczenia i podgrzewaj. Gdy olej nagrzeje się do temperatury ok. 160 stopni C – możesz smażyć.

Róże karnawałowe należy smażyć z obu stron. Ja wrzucam na rozgrzany olej małym krążkiem do dołu, dzięki temu róże nabierają objętości. Usmażone słodkości wyjmuję na ręcznik papierowy, który zbiera nadmiar tłuszczu. Gdy róże karnawałowe ostygną – posypuję cukrem pudrem, a na środek wykładam dżem z wiśniami.

 

Liczba porcji: 7-8
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: trudne

Kategorie przepisów