Risotto ze szparagami i borowikami

Risotto ze szparagami i borowikami


Zdjęcie - Risotto ze szparagami i borowikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„Sezon na szparagi rozpoczynam pysznym i lekkim daniem w postaci risotto. Z dodatkiem borowików, o tej porze niestety mrożonych, i pieprzu cytrynowego. Pyszne, aromatyczne danie do przygotowania w zaledwie 40 minut. Idealne na obiad lub ciepłą kolację. Zarówno na co dzień jak i od święta. Wiosną, kiedy mam mnóstwo pracy w ogrodzie stawiam na takie właśnie szybkie dania.

Do risotta użyłam mrożonych grzybów, które sama jesienią przygotowuję. Są od razu pokrojone i lekko podduszone na maśle.”

Zdjęcie - Risotto ze szparagami i borowikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Risotto ze szparagami i borowikami (przepis własny)
Składniki dla 2 osób:
200g ryżu arborio
0,5 pęczka zielonych szparagów (ok. 9 sztuk)
1 średnia cebula
150g drobno pokrojonych borowików ( u mnie mrożone)
2 łyżki oliwy
1 łyżka klarowanego masła
0,5 szklanki białego półwytrawnego wina
2,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
sól pieprz cytrynowy
2 łyżki startego sera Grana Padano

Opłukać szparagi pod bieżącą wodą. Odciąć zdrewniałe końce. Odkroić główki, a łodygi pociąć ukośnie na 3cm kawałki. Do wysokiego naczynia wlać wodę tak mniej więcej do połowy. Posolić, postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Na garnku umieścić sito. Na dnie sita ułożyć pocięte łodygi szparagów, a na górze główki. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 5-6 minut. Zdjąć sito i przelać szparagi zimną wodą. Odcedzić.
Rozgrzać oliwę z masłem na patelni. Wrzucić posiekaną cebulkę i delikatnie zeszklić. Dodać pokrojone grzyby i smażyć 2-3 minuty. Wsypać ryż i dobrze wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Smażyć, ciągle mieszając 2 minuty. Wlać wino i gotować na małym ogniu, mieszając, aż ryż wchłonie całe wino. Wlewać partiami bulion po ¼ szklanki. Dodawać następną dawkę płynu gdy poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta. Cały proces powinien trwać około 25-30 minut w zależności od gatunku ryżu. Po wlaniu ostatniej dawki bulionu dodać ugotowane szparagi. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Gdy płyn się całkowicie wchłonie danie jest gotowe. Odstawić je na 2 minuty aby odpoczęło. Posypać po wierzchu startym serem i zaraz podawać.
Smacznego :) Aronia

Kategorie przepisów