Risotto z kurczakiem i dynią

Risotto z kurczakiem i dynią

Zdjęcie - Risotto z kurczakiem i dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami „Risotto to potrawa dla cierpliwych. Tu nie można się spieszyć. Trzeba się wręcz delektować jego przygotowaniem, a odpłaci nam za czas i poświęcenie wspaniałym smakiem i aromatem. I choć na tym blogu pojawia się pierwszy raz to jest to jedna z moich ulubionych potraw.”
Zdjęcie - Risotto z kurczakiem i dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Risotto z kurczakiem i dynią (przepis autorski)
Składniki dla 2 osób: 200g ryżu arborio 2,5 szklanki bulionu drobiowego 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 150g mięsa z piersi kurczaka pokrojonego w dużą kostkę 200g miąższu dyni pokrojonego w zapałki 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę 1 cebula drobno posiekana 1 łyżeczka pokrojonej w cieniutkie paski papryczki chili 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła sól, biały pieprz
Posól mięso kurczaka i oprósz białym pieprzem.
Zagotuj w garnku bulion. Zmniejsz ogień i trzymaj pod pokrywką. Rozgrzej na dużej patelni masło z łyżką oliwy. Usmaż cebulę i jeden ząbek czosnku. Wsyp ryż i dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Wlej wino i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż ryż wchłonie całe wino. Wlewaj partiami bulion po ¼ szklanki. Dodawaj następną dawkę płynu gdy poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta. Cały proces powinien trwać około 35 minut, aż ryż stanie się miękki.
W międzyczasie zagotuj w garnku wodę. Lekko posól i wrzuć pokrojoną dynię. Gotuj 3 minuty, a następnie odcedź. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i usmaż na niej mięso z kurczaka. Dodaj ugotowaną dynię i drugi ząbek czosnku. Chwilę podsmaż razem.
Po wlaniu przedostatniej dawki płynu dodaj do ryżu pokrojoną paprykę, a po wlaniu ostatniej kurczaka z dynią i czosnkiem oraz papryczkę chili. Gdy płyn się całkowicie wchłonie danie jest gotowe.
Smacznego.
Zdjęcie - Risotto z kurczakiem i dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów