Risotto z burakami i szparagami

Risotto z burakami i szparagami

 


Zdjęcie - Risotto z burakami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiLubię przygotowywać risotto. Jest szybkie w przygotowaniu i kojarzy się z dobrą, włoską kuchnią.

 

 

Składniki na risotto z burakami i szparagami:

  • 300 g ryżu arborio białego lub czarnego
  • cebula czerwona
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 500 ml bulionu
  • 3/4 szklanki wina wytrawnego czerwonego lub białego
  • młody burak średniej wielkości obrany i starty na dużych oczkach
  • 1/3 wiązki zielonych szparagów
  • tymianek świeży dużo)
  • parmezan do smaku

 

Jak zrobić risotto z burakami i szparagami?

Przygotować bulion z kostki lub własny warzywny.

W kostkę pokroić cebulę a czosnek posiekać.

Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek smażyć kilka minut, dodać ryż i smażyć mieszając. Wlać wino i odparować chwilę następnie wlać chochlę bulionu, zamieszać całość i dusić wolno ok. 15-20 minut dolewając partiami bulion.Na pięć minut przed końcem gotowania dodać buraka oraz pocięte na mniejsze kawałki szparagi. Całość mieszać. Wyłożyć na talerze, posypać tymiankiem i parmezanem.

Kategorie przepisów