Risotto z burakami i szparagami
Lubię przygotowywać risotto. Jest szybkie w przygotowaniu i kojarzy się z dobrą, włoską kuchnią.
Składniki na risotto z burakami i szparagami:
- 300 g ryżu arborio białego lub czarnego
- cebula czerwona
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- 2-3 łyżki oliwy
- 500 ml bulionu
- 3/4 szklanki wina wytrawnego czerwonego lub białego
- młody burak średniej wielkości obrany i starty na dużych oczkach
- 1/3 wiązki zielonych szparagów
- tymianek świeży dużo)
- parmezan do smaku
Jak zrobić risotto z burakami i szparagami?
Przygotować bulion z kostki lub własny warzywny.
W kostkę pokroić cebulę a czosnek posiekać.
Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek smażyć kilka minut, dodać ryż i smażyć mieszając. Wlać wino i odparować chwilę następnie wlać chochlę bulionu, zamieszać całość i dusić wolno ok. 15-20 minut dolewając partiami bulion.Na pięć minut przed końcem gotowania dodać buraka oraz pocięte na mniejsze kawałki szparagi. Całość mieszać. Wyłożyć na talerze, posypać tymiankiem i parmezanem.