Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami
Zdjęcie - Racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g jabłek
  • 500 ml mleka
  • 280 g mąki pszennej
  • ok. 125 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia do smażenia
  • 20 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie:

KROK 1

Jabłka kroimy na ósemki, a następnie w cienkie plasterki.

Zdjęcie - Racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 2

Mąkę mieszamy z jajkami, mlekiem, cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia na gładką masę. Do ciasta dodajemy jabłka i mieszamy.

Zdjęcie - Racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 3

Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję oleju. Smażymy racuchy na złoty kolor z obu stron.

Zdjęcie - Racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Zdjęcie - Racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów