Szybkie ciasto na oleju z owocami

Owoce o tej porze roku smakują najlepiej, dlatego postanowiłam zrobić szybkie i pyszne ciasto na oleju z owocami. Do wypieku warto użyć owoców sezonowych.
Do ciasta dodałam rzepakowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który zwilża masę, nadaje jej lepkości, kruchości i pozwala dłużej przechowywać świeże ciasto.
Olej Kujawski ma neutralny smak i aromat, który nie zmienia smaku ciasta, a do tego wzbogacony jest w witaminy i kwasy Omega-3.
Składniki podane na kwadratową formę do pieczenia o rozmiarze 24 cm x 24 cm.
Składniki na szybkie ciasto na oleju z owocami:
- 6 jajek w temperaturze pokojowej
- 1 ½ szklanki drobnego cukru
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka owoców sezonowych – u mnie borówki, maliny i śliwki
Przygotowanie szybkiego ciasta na oleju z owocami:
Jajka na ciasto warto wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Jajka wbić do miski i z drobnym cukrem ubić do białości.
Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wlać olej i wymieszać.
Ciasto z olejem wylać na kwadratową blaszkę do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wybrane owoce sezonowe, oczywiście umyte i wypestkowane.
Szybkie ciasto na oleju z owocami piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Gotowe ciasto na oleju wystudzić i posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 80 min.
Stopień trudności: łatwe