Pstrąg łososiowy z salsą rabarbarową i białymi szparagami

Pstrąg łososiowy z salsą rabarbarową  i białymi szparagami


Zdjęcie - Pstrąg łososiowy z salsą rabarbarową  i białymi szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Połączenie ryby i białych szparagów tak mi zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne danie z ich udziałem. Do towarzystwa zaprosiłam jeszcze warzywo, na które wiele osób czeka z utęsknieniem czyli rabarbar. Najczęściej jest on wykorzystywany do wypieków lub deserów. Ja jednak wolę go zdecydowanie w wersji wytrawnej. Za ciastami z jego udziałem nie przepadam, podobnie jak zresztą pozostała część mojej rodziny. Używam go z reguły do deserów i dżemów. W tym daniu wykorzystałam go do przygotowania salsy. Połączyłam go ze świeżym ogórkiem, miętą, czerwoną cebulą i tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni. W efekcie uzyskałam pyszny, orzeźwiający sos, który idealnie pasował zarówno do delikatnych białych szparagów jak równie delikatnego mięsa pstrąga.”

Zdjęcie - Pstrąg łososiowy z salsą rabarbarową  i białymi szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pstrąg łososiowy z salsą rabarbarową
i białymi szparagami (przepis własny)
Składniki dla 4 osób:
Salsa rabarbarowa:
1 łodyga rabarbaru
pół zielonego ogórka ze skórą
pół czerwonej cebuli
garść pestek dyni
garść liści świeżej mięty
1 łyżka tłoczonego na zimno oleju z pestek dyni
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
świeżo zmielony pieprz z kolendrą
sól do smaku

Umyć rabarbar i ogórek. Z ogórka usunąć pestki. Obrać cebulę. Pokroić wszystkie warzywa w drobną kostkę. Posiekać pestki dyni i miętę. Dodać do posiekanych warzyw. Wlać olej, sok z cytryny i syrop klonowy. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki aby wszystkie smaki się przegryzły.

Filet z pstrąga :
4 filety z pstrąga łososiowego ze skórą
1 łyżka oliwy cytrynowej
sok z cytryny świeżo mielony
pieprz z kolendrą

Z filetów usunąć łuski i ości. Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Skropić bazyliowo-cytrynowym olejem i sokiem z cytryny. Rozgrzać na patelni olej i usmażyć filety po 2 minuty z każdej strony. Odstawić i przykryć pokrywką.

Szparagi:
2 pęczki białych szparagów
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
2 plasterki cytryny (wcześniej wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem)
1 szklanka bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku

Szparagi umyć. Odciąć zdrewniałe końce. Obrać 3cm poniżej główki. Delikatnie rozgrzać patelnię. Roztopić na niej masło. Dolać olej. Wrzucić pokrojony na plasterki czosnek i plasterki cytryny. Chwilę przesmażyć. Wlać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć szparagi i gotować 2-3 minuty.
Rozłożyć szparagi i filety z pstrąga na talerze. Na filety wyłożyć salsę rabarbarową. Udekorować natką pietruszki.
Smacznego :)
Aronia

Kategorie przepisów