Przecier z pieczonych pomidorów

Przecier z pieczonych pomidorów
Zdjęcie - Przecier z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Przecier z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Przecier z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Przecier z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Przecier z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Przecier z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Przecier z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Przecier z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Przecier z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Przecier z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 12 szt. dużych pomidorów
  • 8 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Pomidory przekrajamy na pół, wydrążamy z nich gniazda nasienne i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka pomidorów wciskamy obrane ząbki czosnku, a klika nieobranych ząbków rozsypujemy pomiędzy pomidorami. Pomidory doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz skrapiamy olejem Kujawskim z ziołami, dodajemy świeże zioła i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok 60 min.


Upieczone, nieobrane ząbki czosnku wyjmujemy z łupinek i razem z pomidorami blendujemy. Przecier przelewamy do szerokiego rondla i zagotowujemy, redukujemy na średnim ogniu ok 20 min.


Tak przygotowany przecier przelewamy do wysterylizowanego słoika, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 120°C przez ok. 15 min. Po ostudzeniu przechowujemy w chłodnym miejscu.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów