Pożywna potrawka z soczewicy z kiełbaskami
Składniki
- 1 l bulionu warzywnego
- 500 g białej, cienkiej kiełbasy drobiowej
- 400 g pomidorów z puszki, bez skórki
- 250 g zielonej soczewicy
- 150 g marchwi
- 100 g cebuli
- 40 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 30 ml jasnego sosu sojowego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- ⅓ łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kiełbasę pokrój ukośnie na 5 cm kawałki. Cebulę pokrój w piórka, marchew w plastry, a czosnek posiekaj jak najdrobniej.
Na patelni rozgrzej olej Kujawski 3 ziarna i podsmaż kiełbasę na złoty kolor. Zrumienioną kiełbasę przełóż na talerz.
Na tym samym tłuszczu podsmaż warzywa, aż lekko zmiękną. Dodaj soczewicę, pomidory i sos sojowy. Jeszcze chwilę podsmażaj, mieszając. Podlej gorącym bulionem, dodaj zioła i dopraw do smaku. Duś pod przykryciem, do miękkości, przez ok. 40 min. Soczewica powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj kiełbaski i wymieszaj. Podawaj od razu.
Danie świetnie smakuje ze świeżą sałatą z ulubionym dressingiem na bazie oleju Kujawskiego 3 ziarna.
Świetne rozwiązanie dla zabieganych, dla których ważne jest przygotowanie posiłku w domu. Dzięki wykorzystaniu do smażenia oleju Kujawskiego 3 ziarna potrawa zyskuje nie tylko na delikatnym smaku, ale też staje się bogatsza o najlepsze tłuszcze pochodzenia roślinnego.
Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl