Poké bowl z łososiem teriyaki, mango, awokado i kimchi

Poké bowl z łososiem teriyaki, mango, awokado i kimchi

 

Aloha! Dzisiaj zabieram Was w kulinarną podróż na Hawaje, gdzie narodziło się danie o nazwie poke, oznaczające po prostu kroić. Hawajscy rybacy mieli w zwyczaju marynować surowe kawałki ryb, które służyły im za przekąskę podczas połowów. Do tego celu służyła miejscowa sól, wodorosty oraz owoce tungowca. Z czasem, gdy danie stało się popularne na wyspach, za sprawą japońskich imigrantów poké zyskało zupełnie nowy wymiar. Zaczęto dodawać do niego ryż, sos sojowy, furikake (rodzaj posypki z wodorostów, sezamu, soli i suszonej ryby), wasabi i wiele innych charakterystycznych dla kuchni kraju kwitnącej wiśni dodatków. Prawdziwy boom na poké bowl nastąpił jednak niespełna 10 lat temu w Kalifornii, gdzie jedna po drugiej zaczęły otwierać się hawajskie restauracje serwujące ten specjał na setki sposobów pod wpływami różnych azjatyckich kuchni. W miseczkach zaczęły pojawiać się awokado, kimchi, wodorosty wakame, sos teriyaki, sriracha, grzyby, edamame i mnóstwo innych składników, które tak naprawdę można wybrać według własnych kulinarnych preferencji.

 

Dlatego dzisiaj postanowiłem zachęcić Was do przygotowania mojej ulubionej wersji poké bowl z łososiem teriyaki, mango, awokado, kimchi i marynowanym imbirem. Przygotowanie tego dania jest szalenie proste. Należy rozpocząć od zamarynowania ryby, którą najpierw filetujemy i kroimy w kostkę. Do tego celu użyłem gotowego sosu teriyaki House of Asia, który świetnie wzbogaca smak dania. Łososia w tej potrawie spożywa się zwykle na surowo, dlatego należy go wybrać z zaufanego źródła. Oczywiście jeśli nie przepadacie za surową rybą, to możecie poddać go krótkiej obróbce termicznej na patelni. W międzyczasie gotujemy ryż (polecam wybrać ryż do sushi House of Asia), przygotowujemy japońską posypkę furikake na bazie wodorostów nori, prażonego sezamu, soli i płatków katsuobushi z tuńczyka bonito (ten ostatni składnik jest opcjonalny) i kroimy pozostałe składniki (mango zamarynowałem również wcześniej w płatkach gochugaru).

 

Poké bowl podajemy w miseczkach, jak sugeruje sama nazwa. Najpierw wykładamy ryż, następnie posypujemy go posypką furikake i kolejno układamy wszystkie dodatki, w tym marynowaną rybę. Gotowe danie można polać ulubionymi sosami, np. sriracha mayo albo dodatkową porcją sosu teriyaki. Jeśli mój przepis na poké bowl wystarczająco Was zachęcił, to mam nadzieję, że skusicie się i niebawem go wypróbujecie. Dodam jeszcze, że azjatyckie produkty House of Asia potrzebne do przygotowania tego dania możecie znaleźć z łatwością w sieci sklepów Dealz. 😉

 

Zdjęcie - Poké bowl z łososiem teriyaki, mango, awokado i kimchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Poké bowl z łososiem teriyaki, mango, awokado, kimchi i marynowanym imbirem Wydrukuj przepis Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minutWartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Poké bowl:

  • 300 g ryżu do sushi House of Asia
  • 250-300 g świeżego łososia
  • 2 łyżki sosu teriyaki House of Asia
  • 200 g kimchi
  • 100 g marynowanego imbiru (jak do sushi)
  • 1 awokado
  • 1 dojrzałe mango
  • ½ łyżeczki płatków koreańskiego chili gochugaru
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

  Posypka furikake:

  • 50 g białego sezamu
  • 25 g czarnego sezamu
  • 2 arkusze glonów nori House of Asia
  • 2 łyżeczki płatków bonito katsuobushi (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli morskiej

PRZYGOTOWANIE

Posypka furikake

  1. Płaty nori podpraż przez chwilę na suchej patelni. Następie zdejmij i pokrusz.
  2. Czarny i biały sezam również podpraż i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Sezam, nori, sól oraz płatki bonito umieść w moździerzu i utrzyj na proszek tak, aby część sezamu pozostała w całości.

 

  Poké bowl

  1. Łososia pozbaw skóry i pokrój w półcentymetrową kostkę. Dodaj sos teriyaki i wymieszaj. Wstaw do lodówki na pół godziny do zamarynowania.
  2. Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie (minimum 3 razy), ocierając dłońmi ziarna o siebie.
  3. Ryż następnie przesyp do garnka, wlej 350 ml zimnej wody, przykryj pokrywką i wstaw na mały ogień.
  4. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i gotuj ryż przez 10 minut. Następnie odstaw go na 15 minut pod przykryciem.
  5. Mango obierz i pokrój w półcentymetrową kostkę. Dodaj płatki gochugaru i wymieszaj.
  6. Awokado przekrój na pół, obierz i pokrój w długie paski.
  7. Ryż przełóż do dwóch miseczek i posyp solidną porcją furikake. Na ryżu ułóż pozostałe składniki (każdy osobno): łososia w sosie teriyaki, mango, awokado, marynowany imbir oraz kimchi. Łososia posyp posiekanym szczypiorkiem.
  8. Poké bowl podawaj od razu. Możesz je polać dodatkową porcją sosu teriyaki lub sriracha mayo.

 

 

Zdjęcie - Poké bowl z łososiem teriyaki, mango, awokado i kimchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

*Wpis powstał we współpracy z House of Asia.

Kategorie przepisów