Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem

Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem



Zdjęcie - Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Mogą z powodzeniem zastąpić klasyczną pizzę, zwłaszcza w sytuacji gdy obieca się ją rodzinie, a potem zapomni zagnieść wieczorem ciasto. Można to było jeszcze ostatecznie zrobić rano, ale miałam tyle spraw do ogarnięcia, że zwyczajnie nie dałam rady. W tej sytuacji musiało być coś na szybko. Przypomniało mi się jak mama robiła nam na kuchni węglowej podpłomyki. My oczywiście zajadaliśmy je bez żadnych dodatków. Siedzieliśmy przy kuchni i niecierpliwie pytaliśmy mamę czy już są gotowe bacznie pilnując przy tym kolejki. Potem zapomniałam o nich na wiele długich lat, by nagle w sytuacji kryzowej sobie o nich przypomnieć. Ot cud pamięci. Tej samej, która czasem jest utrapieniem, innym zaś razem wybawieniem.”
Zdjęcie - Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem (przepis własny)
Składniki dla 4 osób:
Ciasto na podpłomyki:
200g mąki pszennej
150ml letniej wody
2 łyżki oliwy
sól

Dodatki:
200g kremowego serka śmietankowego
1łyżeczka mieszanki suszonych ziół (bazylia, oregano, majeranek)
1 pęczek zielonych szparagów
200g wędzonego łososia
10-12 czarnych oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
świeże liście oregano
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku

Wymieszać serek z ziołami. Oliwki pokroić w plasterki.
Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końce. Usunąć łuski. Odciąć główki, a łodygi pociąć na wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw.
Z mąki, wody, oliwy i soli zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno przywierać do blatu i dać się wałkować. Gdyby było zbyt klejące podsypać mąką, jeśli zbyt suche dodać odrobinę wody. Wszystko zależy od mąki i jej chłonności. Gotowe ciasto podzielić na cztery części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Rozgrzać suchą patelnię. Kłaść podpłomyki i opiekać z obu stron, aż pojawią się brązowe plamy. W tym samym czasie rozgrzać na drugiej patelni oliwę. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i szparagi. Smażyć 5-6 minut cały czas mieszając.
Upieczone podpłomyki posmarować serkiem ziołowym. Rozłożyć na nim szparagi, kawałki wędzonego łososia i pokrojone na plasterki oliwki. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować świeżymi listkami oregano i zaraz podawać.
Smacznego :)
Aronia

Kategorie przepisów