Placki z wędzonym pstrągiem i kremem chrzanowym

Placki z wędzonym pstrągiem i kremem chrzanowym

Zdjęcie - Placki z wędzonym pstrągiem i kremem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z wędzonym pstrągiem i kremem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z wędzonym pstrągiem i kremem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z wędzonym pstrągiem i kremem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z wędzonym pstrągiem i kremem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z wędzonym pstrągiem i kremem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z wędzonym pstrągiem i kremem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z wędzonym pstrągiem i kremem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z wędzonym pstrągiem i kremem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z wędzonym pstrągiem i kremem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 500 ml mleka
  • 300 g kremowego serka (gęstego)
  • 250 g wędzonego filetu pstrąga lub innej ryby
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mąki gryczanej
  • 75-90 ml oleju Kujawski 3 ziarna (5-6 łyżek)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • kilka gałązek kopru
  • sól

Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru na pastę. Dodać 125 ml letniego mleka, wymieszać. Zaczyn przykryć, odstawić na 25 min. w ciepłe miejsce.

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno.

 

Mąki połączyć, przesiać. Dodać ½ łyżeczki soli, żółtka, pozostałe mleko, zaczyn drożdżowy i 45 ml oleju Kujawski 3 ziarna (3 łyżki). Całość dobrze wymieszać lub zmiksować na gładką masę, bez grudek.

 

Do ciasta na placki delikatnie, ale dokładnie wmieszać ubite białka. Ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.

 

Kremowy serek wymieszać z chrzanem i sokiem z cytryny, doprawić do smaku. Do momentu podania przechowywać w lodówce.

 

Gdy ciasto na placki wyrośnie, zamieszać je łyżką. Rozgrzać patelnię, posmarować niewielką ilością Kujawskiego 3 ziarna. Nakładać porcje ciasta, smażyć placuszki z obu stron na złoto-brązowy kolor. Przechowywać w cieple do czasu usmażenia wszystkich placków – np. w piekarniku nagrzanym do ok. 80°C.

Na usmażone placki nakładać porcję kremu chrzanowego i kawałek ryby. Udekorować koprem.

 

Super proste placuszki. Mąka gryczana nadaje im charakteru, a dodatek oleju 3 ziarna delikatny smak i zapach.

 

 

Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów