Placki z wędzonym pstrągiem i kremem chrzanowym
Składniki
- 500 ml mleka
- 300 g kremowego serka (gęstego)
- 250 g wędzonego filetu pstrąga lub innej ryby
- 250 g mąki pszennej
- 150 g mąki gryczanej
- 75-90 ml oleju Kujawski 3 ziarna (5-6 łyżek)
- 20 g świeżych drożdży
- 2-3 łyżki tartego chrzanu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- kilka gałązek kopru
- sól
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru na pastę. Dodać 125 ml letniego mleka, wymieszać. Zaczyn przykryć, odstawić na 25 min. w ciepłe miejsce.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno.
Mąki połączyć, przesiać. Dodać ½ łyżeczki soli, żółtka, pozostałe mleko, zaczyn drożdżowy i 45 ml oleju Kujawski 3 ziarna (3 łyżki). Całość dobrze wymieszać lub zmiksować na gładką masę, bez grudek.
Do ciasta na placki delikatnie, ale dokładnie wmieszać ubite białka. Ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
Kremowy serek wymieszać z chrzanem i sokiem z cytryny, doprawić do smaku. Do momentu podania przechowywać w lodówce.
Gdy ciasto na placki wyrośnie, zamieszać je łyżką. Rozgrzać patelnię, posmarować niewielką ilością Kujawskiego 3 ziarna. Nakładać porcje ciasta, smażyć placuszki z obu stron na złoto-brązowy kolor. Przechowywać w cieple do czasu usmażenia wszystkich placków – np. w piekarniku nagrzanym do ok. 80°C.
Na usmażone placki nakładać porcję kremu chrzanowego i kawałek ryby. Udekorować koprem.
Super proste placuszki. Mąka gryczana nadaje im charakteru, a dodatek oleju 3 ziarna delikatny smak i zapach.
Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com