Placki warzywne z cukinią i marchewką

Placki warzywne z cukinią i marchewką

Koniecznie spróbuj tych placuszków z cukinią, marchewką i serkiem feta, to znakomity pomysł na obiad w stylu greckim. Starte warzywa, wystarczy połączyć z mąką i jajkami. Chrupiące i rumiane placki, pachną i smakują znakomicie. Podaj je koniecznie z greckim sosem tzatziki, który dobrze się uzupełnia z warzywnymi plackami.

Poniżej nasza ulubiona wersja, tego jogurtowego sosu na zimno ?

Zdjęcie - Placki warzywne z cukinią i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

                   Składniki na placki / 3 porcje

  • 700 g cukinii
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 170 g sera feta
  • 3 jajka
  • 1 pełna szklanka mąki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Cukinię, marchewkę i cebulę obieram. Cukinię i marchewkę, ścieram na dużych oczkach. Cebulę drobno kroję.

Do miseczki daję warzywa, wszystko delikatnie posypuję solą, mieszam i odstawiam na 10 minut.

Po tym czasie, z warzyw wyciskam nadmiar soku. Do osączonych warzyw, dodaję mąkę, jaja, zioła i drobno pokrojony ser feta. Jeżeli masa jest mało zwarta, można dosypać jeszcze trochę mąki.

Całość mieszam, dodaję sporą szczyptę pieprzu. Przy doprawianiu masy, należy pamiętać o tym, że ser feta jest dość słony.

Na patelni z grubym, nieprzywierającym dnem, rozgrzewam olej. Łyżką nakładam porcje masy i na patelni formuję małe placuszki. Placki smażę z każdej strony na złoty kolor. Gotowe, odkładam na papierowy ręcznik do osączenia.

Składniki na sos Tzatziki

  • 6 łyżek gęstego jogurtu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • garść świeżo posiekanego szczypiorku
  • 1 mały ogórek

Ząbki czosnku obieram i przeciskam przez praskę. Ogórek obieram i drobno ścieram na tarce.

Wszystkie składniki na sos, dokładnie mieszam. Sos gotowy ?

Zdjęcie - Placki warzywne z cukinią i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów