Placki warzywne z cukinią i marchewką
Koniecznie spróbuj tych placuszków z cukinią, marchewką i serkiem feta, to znakomity pomysł na obiad w stylu greckim. Starte warzywa, wystarczy połączyć z mąką i jajkami. Chrupiące i rumiane placki, pachną i smakują znakomicie. Podaj je koniecznie z greckim sosem tzatziki, który dobrze się uzupełnia z warzywnymi plackami.
Poniżej nasza ulubiona wersja, tego jogurtowego sosu na zimno ?
Składniki na placki / 3 porcje
- 700 g cukinii
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 170 g sera feta
- 3 jajka
- 1 pełna szklanka mąki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Cukinię, marchewkę i cebulę obieram. Cukinię i marchewkę, ścieram na dużych oczkach. Cebulę drobno kroję.
Do miseczki daję warzywa, wszystko delikatnie posypuję solą, mieszam i odstawiam na 10 minut.
Po tym czasie, z warzyw wyciskam nadmiar soku. Do osączonych warzyw, dodaję mąkę, jaja, zioła i drobno pokrojony ser feta. Jeżeli masa jest mało zwarta, można dosypać jeszcze trochę mąki.
Całość mieszam, dodaję sporą szczyptę pieprzu. Przy doprawianiu masy, należy pamiętać o tym, że ser feta jest dość słony.
Na patelni z grubym, nieprzywierającym dnem, rozgrzewam olej. Łyżką nakładam porcje masy i na patelni formuję małe placuszki. Placki smażę z każdej strony na złoty kolor. Gotowe, odkładam na papierowy ręcznik do osączenia.
Składniki na sos Tzatziki
- 6 łyżek gęstego jogurtu
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- garść świeżo posiekanego szczypiorku
- 1 mały ogórek
Ząbki czosnku obieram i przeciskam przez praskę. Ogórek obieram i drobno ścieram na tarce.
Wszystkie składniki na sos, dokładnie mieszam. Sos gotowy ?