Placki po węgiersku z gulaszem z łopatki i wędzoną papryką

Placki po węgiersku z gulaszem z łopatki i wędzoną papryką
Zdjęcie - Placki po węgiersku z gulaszem z łopatki i wędzoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki po węgiersku z gulaszem z łopatki i wędzoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki po węgiersku z gulaszem z łopatki i wędzoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki po węgiersku z gulaszem z łopatki i wędzoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki po węgiersku z gulaszem z łopatki i wędzoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • placki:
  • 2 kg ziemniaków
  • ½ litra oleju Kujawski trzy ziarna do smażenia
  • 2 lub 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • jajko
  • Sos:
  • 60 dag łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki wędzonej
  • ½ szklanki oleju Kujawski 3 ziarna
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki wędzonej
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • natka pietruszki
  • gęsta kwaśna śmietana
Przygotowanie

Ziemniaki ścieramy na papkę razem z cebulami.


Dokładamy jajko i wszystkie pozostałe przyprawy.


Solą i pieprzem doprawiamy wedle upodobań domowników.


Smażymy na rozgrzanym oleju.


Sos:

W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy pokrojone w kostkę mięso.


Gdy łopatka się zezłoci, dodajemy przyprawy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.


Pod koniec duszenia sos doprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką.


Kategorie przepisów