Placki po węgiersku z gulaszem z łopatki i wędzoną papryką
Składniki
- placki:
- 2 kg ziemniaków
- ½ litra oleju Kujawski trzy ziarna do smażenia
- 2 lub 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej
- 2 duże cebule
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- jajko
- Sos:
- 60 dag łopatki wieprzowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki wędzonej
- ½ szklanki oleju Kujawski 3 ziarna
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki wędzonej
- sól
- pieprz
- Dodatkowo:
- natka pietruszki
- gęsta kwaśna śmietana