Pizza babci Kasi z ziołami
Składniki:
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 żółtko
- ¾ szklanki wody
- 6-8 łyżek oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 1 łyżeczka soli
Na obłożenie:
- 4 pomidory
- 5-6 pieczarek
- 4 plasterki szynki dojrzewającej
- 10 dag sera żółtego
- bazylia
- lubczyk
- sól
- pieprz
Do dekoracji:
- 1 gałązka pomidorków koktajlowych
- świeże zioła
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę pszenną przesiewamy do miski razem z solą. Przygotowujemy zaczyn na ciasto: świeże drożdże rozcieramy z cukrem, żółtkiem i letnią wodą. Wlewamy do mąki. Dobrze mieszamy i zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania do ciasta dodajemy 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Ciasto na pizzę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
Krok 2
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Blachę wykładamy pergaminem posmarowanym olejem Kujawskim. Ciasto wykładamy na natłuszczony pergamin i formujemy placek grubości około 1 cm, który odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Przed nałożeniem farszu ciasto smarujemy olejem.
Krok 3
Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na grubsze plasterki. Pieczarki płuczemy, oczyszczamy, kroimy na plasterki. Na wierzchu pizzy układamy na przemian plasterki pomidorów, pieczarek i szynki dojrzewającej. Posypujemy ziołami. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wierzch pizzy posypujemy warstwą startego sera żółtego. Na blasze obok pizzy układamy gałązkę pomidorków koktajlowych do dekoracji. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC. Pieczemy przez około 30 minut, aż brzegi ciasta będą rumiane i chrupiące. Pizzę dekorujemy gałązką upieczonych pomidorków i świeżymi listkami ziół.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 2 godziny