Pilaw z soczewicą i warzywami
I kolejna odsłona wspaniałych jednogarnkowych dań rodem ze
wschodu. Obok paelli i risotto jest kolejnym sposobem na stworzenie szybkiego,
sycącego i pysznego obiadu na bazie ryżu. Proponujemy podać go z soczewicą i
dostępnymi warzywami według uznania - dzięki nutce kokosu i orientalnych
przypraw smakuje na prawdę egzotycznie.
Porcja: 4 Czas przygotowania: 20 minut Poziom trudności : łatwe
Składniki:
Pilaw z soczewicą i warzywami
Przygotowanie:
Na patelni smażymy posiekaną cebulę z czosnkiem, dodajemy kumin (kmin rzymski), pokrojone pieczarki i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy ryż i soczewicę, smażymy kilka minut, doprawiamy papryką ostrą, imbirem oraz pieprzem. W między czasie gotujemy brokuły w lekko osolonej wodzie około 2 minut - mają być lekko twarde. Odcedzamy je z wody i odkładamy na talerz. Na patelnię z ryżem, soczewicą i warzywami wlewamy mleko kokosowe rozmieszane z ciepłym bulionem warzywnym. Dodajemy fasolkę szparagową , przykrywamy i dusimy około 10 minut aż ryż wchłonie cały płyn. Jeśli zabraknie już wywaru a ryż i soczewica będą twarde, podlewamy delikatnie wodą. Na ostatnie kilka minut dodajemy brokuły, przykrywamy i wyłączamy ogień. Pozostawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Podajemy ze świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Zamiast brokułów , fasolki i cebuli możecie użyć dowolnych warzyw, zarówno mieszanek mrożonych jak i świeżych.
Porcja: 4 Czas przygotowania: 20 minut Poziom trudności : łatwe
Składniki:
- 100 g ryżu
- 100 g soczewicy czerwonej
- 1 brokuł
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g fasolki szparagowej zielonej mrożonej
- 100 ml mleka kokosowego
- 500 ml wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól, pieprz
- olej lub oliwa
Pilaw z soczewicą i warzywami
Przygotowanie:
Na patelni smażymy posiekaną cebulę z czosnkiem, dodajemy kumin (kmin rzymski), pokrojone pieczarki i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy ryż i soczewicę, smażymy kilka minut, doprawiamy papryką ostrą, imbirem oraz pieprzem. W między czasie gotujemy brokuły w lekko osolonej wodzie około 2 minut - mają być lekko twarde. Odcedzamy je z wody i odkładamy na talerz. Na patelnię z ryżem, soczewicą i warzywami wlewamy mleko kokosowe rozmieszane z ciepłym bulionem warzywnym. Dodajemy fasolkę szparagową , przykrywamy i dusimy około 10 minut aż ryż wchłonie cały płyn. Jeśli zabraknie już wywaru a ryż i soczewica będą twarde, podlewamy delikatnie wodą. Na ostatnie kilka minut dodajemy brokuły, przykrywamy i wyłączamy ogień. Pozostawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Podajemy ze świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Zamiast brokułów , fasolki i cebuli możecie użyć dowolnych warzyw, zarówno mieszanek mrożonych jak i świeżych.