Pigwowo- śliwkowe ciasto maślane

Pigwowo- śliwkowe ciasto maślane
Zdjęcie - Pigwowo- śliwkowe ciasto maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Utknęłam w domu. Mojego syna położyło choróbsko i tak sobie gnijemy razem. Marzę o jesiennym spacerze, nawet w tej okropnej pogodzie, która z minuty na minutę zmienia się ze słońca w grad. Wczoraj postanowiłam umilić sobie życie ciastem.

Od tygodnia trzymam w lodówce pigwy od niezastąpionego Pana Krzysia z rynku. Część po prostu pokroiłam, zasypałam cukrem i wrzuciłam do słoika. Stanowi fajny dodatek do rozgrzewającej jesiennej herbaty. Wahałam się co zrobić z resztą, ale na szczęście pojawiły się w moich marzeniach o cieście. Chciałam, żeby było mocno maślane, mokre i miękkie. Odeszłam więc od moich klasycznych pomysłów (które zawsze kończą się kruchym ciastem) i postawiłam na coś zupełnie mi nieznanego. Bo właściwie tego typu ciasta nie zdarza mi się tworzyć.

Zaczęłam intuicyjnie dodawać składniki i strasznie się zdziwiłam, gdy końcowy efekt okazał się dokładnie tym czego oczekiwałam. Połączenie pigwy ze śliwką to idealna jesienna kompozycja smaków. A masło? Masło jest dobre na każdą porę.

Zdjęcie - Pigwowo- śliwkowe ciasto maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pigwowo- śliwkowe ciasto maślane (okrągła blacha o średnicy 28 cm)

- około 5 małych pigw *
- około 5 małych śliwek (nie węgierek, większych)*
- 3 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 120 g brązowego cukru
- 2 porządne szczypty soli
- 120 g mąki
- 85 g jogurtu naturalnego
- 35 ml mleka
- 1 łyżeczka cynamonu

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wyłoż blachę papierem do pieczenia na spodzie. Boki wysmaruj tłuszczem za pomocą ręcznika papierowego.
  3. Pigwy przekrój na pół, obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Najlepiej wydrążyć je ze sporym zapasem, bo ich okolice po upieczeniu pozostają twarde.
  4. Śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki.
  5. Śliwki i Pigwy natknij, tak jakbyć chciał pokroić je w cieńkie plasterki, ale nie docinaj do końca.
  6. Układaj śliwki i pigwy w blasze dookoła, raz śliwka, raz pigwa. Układaj ciasno jedna przy drugiej.
  7. Białka oddziel od żółtek do dwóch oddzielnych misek.
  8. Do żółtek dodaj cukier, sól i cynamon. Miksuj mikserem przez około 5 minut, aż masa nieco się rozjaśni.
  9. Dodaj masło i miksuj jeszcze 2 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj jogurt i mleko i mąkę i miksuj przez chwilę.
  10. Ubij białka na sztywno.
  11. Dodaj do masy za pomocą łyżki, delikatnie, aby nie opadły, ale połączyły się z masą.
  12. Zalej owoce masą. Jeśli masa pokryje je w całości, możesz lekko przetrzeć wierzchołki ręcznikiem papierowym, aby wystawały ponad ciasto.
  13. Wstaw blachę do piekarnika i piecz około 40 minut aż ciasto zbrązowieje.
  14. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe.


*ilość zależy od wielkości owoców, należy je ułożyć ciasno obok siebie

Śliwka

Kategorie przepisów