Pierogi ze szpinakiem i fetą


Pyszne pierogi ze świeżym szpinakiem i serem feta. To połączenie smaków wyjątkowo do siebie pasuje i sprawdza się nie tylko w przypadku farszu do pierogów. Pierogi doskonale smakują z odrobiną masła lub okraszone podsmażoną cebulką. Jeśli nie macie czasu lepić pierogów, spróbujcie makaronu ze szpinakiem i fetą – klik.

Zdjęcie - Pierogi ze szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ (ok.40 sztuk)

Jedna porcja ciasta z tego przepisu – klik.

Farsz :
500 g świeżego szpinaku
100 g sera typu feta
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz 


Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i fetą : Grube łodyżki oderwać od liści, liście przepłukać. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć na niedużym ogniu przez 1 minutę. Dodać szpinak, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć aż wszystkie liście zwiędną a woda odparuje. Przełożyć na sito i odstawić do odsączenia i wystygnięcia. Szpinak powinien być dobrze odsączony z wody, można go ponaciskać łyżką na sicie. Wystudzony przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przełożyć do miski, dodać rozdrobnioną między palcami fetę, wymieszać. Ciasto przygotować według podanego przepisu. Wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie zlepiać brzegi i układać na blacie podsypanym mąką. Wrzucać do gotującego się, osolonego wrzątku. Gotować przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z pieczarkami, bakłażanem i cukinią bez mięsa

Gulasz z pieczarkami, bakłażan…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Vege kotleciki jaglane z dynią

Vege kotleciki jaglane z dynią

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kaszotto, które leczo

Kaszotto, które leczo

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sałatka z brokułami, ciecierzycą i fetą
1

Sałatka z brokułami, ciecierzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gulasz warzywny z batatem i soczewicą

Gulasz warzywny z batatem i so…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mejadra – arabski ryż z soczewicą i cebulą
1

Mejadra – arabski ryż z soczew…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Jogurt (kokosowy) z matcha
2

Jogurt (kokosowy) z matcha

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zielona babka ucierana

Zielona babka ucierana

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto arbuz z truskawkami
1

Ciasto arbuz z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kopytka ziołowe ze szparagami
1

Kopytka ziołowe ze szparagami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Biszkopt z pianką matcha i malinami
1

Biszkopt z pianką matcha i mal…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Cukiniowa zupa krem z czosnku niedźwiedziego
1

Cukiniowa zupa krem z czosnku…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon