Pierogi ze szpinakiem i fetą


Pyszne pierogi ze świeżym szpinakiem i serem feta. To połączenie smaków wyjątkowo do siebie pasuje i sprawdza się nie tylko w przypadku farszu do pierogów. Pierogi doskonale smakują z odrobiną masła lub okraszone podsmażoną cebulką. Jeśli nie macie czasu lepić pierogów, spróbujcie makaronu ze szpinakiem i fetą – klik.

Zdjęcie - Pierogi ze szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ (ok.40 sztuk)

Jedna porcja ciasta z tego przepisu – klik.

Farsz :
500 g świeżego szpinaku
100 g sera typu feta
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz 


Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i fetą : Grube łodyżki oderwać od liści, liście przepłukać. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć na niedużym ogniu przez 1 minutę. Dodać szpinak, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć aż wszystkie liście zwiędną a woda odparuje. Przełożyć na sito i odstawić do odsączenia i wystygnięcia. Szpinak powinien być dobrze odsączony z wody, można go ponaciskać łyżką na sicie. Wystudzony przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przełożyć do miski, dodać rozdrobnioną między palcami fetę, wymieszać. Ciasto przygotować według podanego przepisu. Wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie zlepiać brzegi i układać na blacie podsypanym mąką. Wrzucać do gotującego się, osolonego wrzątku. Gotować przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.

Przepisy z tych kategorii

Grzybowy Strogonow do lunch boxu

Grzybowy Strogonow do lunch bo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z roszponką, groszkiem, jajem i rzeżuchą
1

Sałatka z roszponką, groszkiem…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z sosem serowym
1

Makaron z sosem serowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kiszona kapusta z soczewicą

Kiszona kapusta z soczewicą

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem
1

Pomidorowa z kaszą i szczypior…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sernik dyniowy na owsiano-czekoladowym spodzie z żelką dyniową

Sernik dyniowy na owsiano-czek…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Przepisy z tych kategorii

Zupa z rukoli
2

Zupa z rukoli

figmara figmara
figowe smaki

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Trufle z ziaren, orzechów i herbaty matcha
1

Trufle z ziaren, orzechów i he…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Imprezowa sałatka z tortellini
1

Imprezowa sałatka z tortellini

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Jajka w sosie koperkowym

Jajka w sosie koperkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Fit majonez krem z awokado

Fit majonez krem z awokado

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj