Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Zdjęcie - Pierogi ze szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Pierogi na pewno lubicie ? My tak, ale ruskie nam się już troszkę znudziły i moi panowie ostatnio wymyślili ze szpinakiem i fetą. Dawno nie było, więc z chęcią zrobiłam. Pierożki pyszne, nawet córcia zjadła o dziwo trzy sztuki, a wydawało się, że w ogóle takich nawet nie tknie :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)


Farsz:

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 opakowanie sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • olej do smażenia (1 łyżka)


1. Ja najpierw przygotowałam sobie farsz: szpinak umyłam, pocięłam na drobniejsze kawałki i z blanszowałam na patelni. Dodałam przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojoną fetę i pieprz, zamieszałam i odstawiłam do wystudzenia.
2. Teraz ciasto: Na stolnicę przesiałam mąkę, na środku zrobiłam dołeczek, dałam tam sól i oliwę. Następnie dodałam stopniowo ciepłą wodę i zagniatałam ciasto. Ciasto powinno być mięciutkie i gładkie. Podsypałam go mąką i zostawiłam na stolnicy.
3. Ciasto podzieliłam na kilka porcji. Każdą musimy rozwałkować, szklanką wycinamy krążki na które nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
4. W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą możemy troszkę posolić. Partiami wrzucamy pierogi do gotującej się wody, jak nam wypłynął na wierzch to od tego momentu gotujemy jaszcze około 2 - 3 minuty.
Ja w rondelku roztopiłam troszkę masła na którym podsmażyłam cebulkę z którą podałam pierogi :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Pierogi ze szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi ze szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi ze szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów