Pierogi ze szpinakiem i fetą


Zdjęcie - Pierogi ze szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Pierogi na pewno lubicie ? My tak, ale ruskie nam się już troszkę znudziły i moi panowie ostatnio wymyślili ze szpinakiem i fetą. Dawno nie było, więc z chęcią zrobiłam. Pierożki pyszne, nawet córcia zjadła o dziwo trzy sztuki, a wydawało się, że w ogóle takich nawet nie tknie :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)


Farsz:

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 opakowanie sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • olej do smażenia (1 łyżka)


1. Ja najpierw przygotowałam sobie farsz: szpinak umyłam, pocięłam na drobniejsze kawałki i z blanszowałam na patelni. Dodałam przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojoną fetę i pieprz, zamieszałam i odstawiłam do wystudzenia.
2. Teraz ciasto: Na stolnicę przesiałam mąkę, na środku zrobiłam dołeczek, dałam tam sól i oliwę. Następnie dodałam stopniowo ciepłą wodę i zagniatałam ciasto. Ciasto powinno być mięciutkie i gładkie. Podsypałam go mąką i zostawiłam na stolnicy.
3. Ciasto podzieliłam na kilka porcji. Każdą musimy rozwałkować, szklanką wycinamy krążki na które nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
4. W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą możemy troszkę posolić. Partiami wrzucamy pierogi do gotującej się wody, jak nam wypłynął na wierzch to od tego momentu gotujemy jaszcze około 2 - 3 minuty.
Ja w rondelku roztopiłam troszkę masła na którym podsmażyłam cebulkę z którą podałam pierogi :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Pierogi ze szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi ze szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi ze szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Krucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi z rydzami i niepaloną kaszą gryczaną. Fragment

Pierogi z rydzami i niepaloną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Aloo gobi - kalafior smażony z ziemniakami

Aloo gobi - kalafior smażony z…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Boxty – irlandzkie placki ziemniaczane
2

Boxty – irlandzkie placki ziem…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Makaron z pieczoną papryką i domowym ziołowym pesto

Makaron z pieczoną papryką i d…

Beti Beti
kruche babeczki

Truskawkowa galaretka na orzechowym kruchym FIT

Truskawkowa galaretka na orzec…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pieczone bakłażany z sosem tahini, granatem i kolendrą

Pieczone bakłażany z sosem tah…

food² food²
Food Square

Kalafiorówka, czyli comfort food

Kalafiorówka, czyli comfort fo…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir