Pieczona dynia piżmowa z masłem i szałwią

Zdjęcie - Pieczona dynia piżmowa z masłem i szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Czasami najprostsze rzeczy są najlepsze. Właśnie tak jest z tym daniem. Na pewno znacie słynne pieczone szwedzie ziemniaczki Hasselback. Są pyszne, prawda? To właśnie odrobina masła z solą i wybranym zielem potrafi zdziałać cuda. Podobnie było z tą dynią. Pokroiłem jej miąższ na plasterki tak, aby wsiąknęło w nie jak najwięcej masła, posypałem grubą ziarnistą solą i położyłem kilka listków szałwii (tymianek czy rozmaryn również robią dobrą robotę). Po upieczeniu mięsista dynia staję się delikatna i maślana, a chrupiące orzechy tylko podkreślają ten efekt. To pyszne i sycące danie, któremu nic więcej nie potrzeba. Tak upieczoną dynię mógłbym jeść codziennie przez cały sezon!
Zdjęcie - Pieczona dynia piżmowa z masłem i szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 2 porcje

  • 1 dynia piżmowa
  • 30 g masła (w wersji wegańskiej można użyć oleju kokosowego)
  • garść świeżych listków szałwii
  • garść orzechów włoskich lub migdałów
  • gruboziarnista sól morska

* PRZYGOTOWANIE
Dynię przekrój na pół i oczyść z pestek. Ponacinaj ją w środku do ¾ wysokości, tworząc plastry i nie przecinając skóry. Masło stop w rondelku i za pomocą pędzelka posmaruj wnętrze dyni, pozwalając mu wsiąknąć do środka. Następnie ułóż listki szałwii i powkładaj je pomiędzy plastry. Dynię posyp gruboziarnistą solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30-40 minut do miękkości. Upieczoną dynię posyp posiekanymi orzechami i podawaj od razu
*
Zdjęcie - Pieczona dynia piżmowa z masłem i szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczona dynia z pomidorkami koktajlowymi
2

Pieczona dynia z pomidorkami k…

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Pieczony bakłażan z kaszą jęczmienną

Pieczony bakłażan z kaszą jęcz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej

Naleśniki z mąki pełnoziarnist…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Drożdżowe racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem
1

Drożdżowe racuchy z jabłkiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Surówka z kapusty pekińskiej i pora
1

Surówka z kapusty pekińskiej i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Czekoladowe babeczki z powidłami korzennymi

Czekoladowe babeczki z powidła…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Makaron z łososiem i brokułami

Makaron z łososiem i brokułami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z czerwonej fasoli po gruzińsku

Sałatka z czerwonej fasoli po…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Surówka z kapusty pekińskiej i pora
1

Surówka z kapusty pekińskiej i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Brownie batter z czarnej fasoli (bez cukru)

Brownie batter z czarnej fasol…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z ogórkiem, suszonymi pomidorami i kaparami
1

Sałatka z ogórkiem, suszonymi…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem
1

Kasza z zielonymi warzywami z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu