Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Faszerowane pieczarki to prosta i niewymagająca wiele pracy przekąska imprezowa, a za sprawą farszu z brązowego ryżu, zielonych oliwek i suszonych pomidorów nieprawdopodobnie pyszna! Jeszcze ta chrupiąca warstwa z serem cheddar, mmm... Przepis przygotowałem dla Was z myślą o Sylwestrze, ale śmiało możecie go wykorzystać na domówkę, czy jako finger-food na imprezę. Zapewniam, że każdy będzie miło zaskoczony. :)

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 10 faszerowanych pieczarek

  • 10 pieczarek o dużych kapeluszach
  • 200 g brązowego ryżu
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g zielonych oliwek
  • 2 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
  • mały pęczek natki pietruszki
  • szczypta płatków chili
  • garść kiełków, np. fasoli mung
  • 100 g sera cheddar
  • świezy rozmaryn do dekoracji
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól, pieprz

* PRZYGOTOWANIE
Ryż ugotuj do miękkości w lekko osolony wrzątku. Następnie wypłucz odcedź i ostudź. Pomidory suszone, oliwki oraz część natki pietruszki drobno posiekaj. Połącz z ryżem. Dodaj płatki chili i całość przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
Od kapeluszy odłam nóżki, a pieczarki obierz. Napełni je farszem. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i ułóż w nim pieczarki. Pieczarki posyp otartym serem cheddar i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 20-25 minut, aż ser stanie się złoty. Gotowe pieczarki posyp pozostałą natką pietruszki, kiełkami fasoli mung oraz udekoruj świeżym rozmarynem.
*

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Paluszki serowe z ciasta franc…

Beti Beti
kruche babeczki

Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pączki nad pączkami! Na zakwasie pszennym. Lutowa Piekarnia

Pączki nad pączkami! Na zakwas…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczone faworki z żurawiną

Pieczone faworki z żurawiną

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Śledzie w śmietanie
1

Śledzie w śmietanie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Churrosy – hiszpańskie pączki
2

Churrosy – hiszpańskie pączki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Bruschetta z pieczarkami jarmużem i bryndzą
1

Bruschetta z pieczarkami jarmu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Boeuf Stroganow
1

Boeuf Stroganow

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście
1

Biała kiełbasa pieczona w kisz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bułeczki z pieczarkami

Bułeczki z pieczarkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Krupnik z suszonymi grzybami
1

Krupnik z suszonymi grzybami

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim