Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Faszerowane pieczarki to prosta i niewymagająca wiele pracy przekąska imprezowa, a za sprawą farszu z brązowego ryżu, zielonych oliwek i suszonych pomidorów nieprawdopodobnie pyszna! Jeszcze ta chrupiąca warstwa z serem cheddar, mmm... Przepis przygotowałem dla Was z myślą o Sylwestrze, ale śmiało możecie go wykorzystać na domówkę, czy jako finger-food na imprezę. Zapewniam, że każdy będzie miło zaskoczony. :)

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 10 faszerowanych pieczarek

  • 10 pieczarek o dużych kapeluszach
  • 200 g brązowego ryżu
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g zielonych oliwek
  • 2 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
  • mały pęczek natki pietruszki
  • szczypta płatków chili
  • garść kiełków, np. fasoli mung
  • 100 g sera cheddar
  • świezy rozmaryn do dekoracji
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól, pieprz

* PRZYGOTOWANIE
Ryż ugotuj do miękkości w lekko osolony wrzątku. Następnie wypłucz odcedź i ostudź. Pomidory suszone, oliwki oraz część natki pietruszki drobno posiekaj. Połącz z ryżem. Dodaj płatki chili i całość przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
Od kapeluszy odłam nóżki, a pieczarki obierz. Napełni je farszem. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i ułóż w nim pieczarki. Pieczarki posyp otartym serem cheddar i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 20-25 minut, aż ser stanie się złoty. Gotowe pieczarki posyp pozostałą natką pietruszki, kiełkami fasoli mung oraz udekoruj świeżym rozmarynem.
*

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Melon z jamón serrano i grillowanym serem halloumi
2

Melon z jamón serrano i grillo…

food² food²
Food Square

Tacos z krewetkami w tempurze

Tacos z krewetkami w tempurze

food² food²
Food Square

Tatar z tuńczyka na musie z awokado

Tatar z tuńczyka na musie z aw…

food² food²
Food Square

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Szaszłyki z tofu czosnkowego i z karmelizowanego ananasa

Szaszłyki z tofu czosnkowego i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z melonem, szynką parmeńską i mozzarellą
1

Sałatka z melonem, szynką parm…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Duńskie śledzie z curry
2

Duńskie śledzie z curry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wytrawny wieniec drożdżowy z serowymi paluchami do odrywania
1

Wytrawny wieniec drożdżowy z s…

food² food²
Food Square

Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem

Miseczki z ciasta filo z zioło…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepło

Pieczone pieczarki portobello…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tatar ze śledzia z awokado

Tatar ze śledzia z awokado

figmara figmara
figowe smaki

Ciasto francuskie z mozarella i warzywami
1

Ciasto francuskie z mozarella…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko