Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Faszerowane pieczarki to prosta i niewymagająca wiele pracy przekąska imprezowa, a za sprawą farszu z brązowego ryżu, zielonych oliwek i suszonych pomidorów nieprawdopodobnie pyszna! Jeszcze ta chrupiąca warstwa z serem cheddar, mmm... Przepis przygotowałem dla Was z myślą o Sylwestrze, ale śmiało możecie go wykorzystać na domówkę, czy jako finger-food na imprezę. Zapewniam, że każdy będzie miło zaskoczony. :)

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 10 faszerowanych pieczarek

  • 10 pieczarek o dużych kapeluszach
  • 200 g brązowego ryżu
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g zielonych oliwek
  • 2 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
  • mały pęczek natki pietruszki
  • szczypta płatków chili
  • garść kiełków, np. fasoli mung
  • 100 g sera cheddar
  • świezy rozmaryn do dekoracji
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól, pieprz

* PRZYGOTOWANIE
Ryż ugotuj do miękkości w lekko osolony wrzątku. Następnie wypłucz odcedź i ostudź. Pomidory suszone, oliwki oraz część natki pietruszki drobno posiekaj. Połącz z ryżem. Dodaj płatki chili i całość przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
Od kapeluszy odłam nóżki, a pieczarki obierz. Napełni je farszem. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i ułóż w nim pieczarki. Pieczarki posyp otartym serem cheddar i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 20-25 minut, aż ser stanie się złoty. Gotowe pieczarki posyp pozostałą natką pietruszki, kiełkami fasoli mung oraz udekoruj świeżym rozmarynem.
*

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z rydzami i niepaloną kaszą gryczaną. Fragment

Pierogi z rydzami i niepaloną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską
1

Makaron udon z grzybami i kapu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Rydze w occie winnym z miodem. Kraina nie tylko rydzem słynąca…

Rydze w occie winnym z miodem.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pulpety w sosie grzybowo-paprykowym
1

Pulpety w sosie grzybowo-papry…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Boczniaki smażone z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem

Boczniaki smażone z sosem sojo…

food² food²
Food Square

Jajecznica z kurkami
1

Jajecznica z kurkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Pot pie z grzybami, gulasz grzybowy zapiekany pod ciastem francuskim
1

Pot pie z grzybami, gulasz grz…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pierogi z batatami i kurkami
1

Pierogi z batatami i kurkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierogi z kurkami, serem mascarpone i chipsami z szałwii

Pierogi z kurkami, serem masca…

food² food²
Food Square

Kurki, karczochy i kasza

Kurki, karczochy i kasza

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Placki ziemniaczane z kurkami i boczkiem z kwaśną śmietaną

Placki ziemniaczane z kurkami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Gulasz z boczniakami
1

Gulasz z boczniakami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku