Pesto z bazylii
![Pesto z bazylii](/obrazek/duze/pesto-z-bazylii-468948.jpeg)
![Zdjęcie: Pesto z bazylii Zdjęcie - Pesto z bazylii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/468952.jpeg)
Składniki:
- 75 ml oleju Kujawski rzepakowego
- 50 g sera typu parmezan
- 50 g orzechów pinii
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki świeżych listków bazylii
- sól
Przygotowanie:
KROK 1
Orzeszki pinii prażymy lekko na suchej patelni.
![Zdjęcie: Pesto z bazylii Zdjęcie - Pesto z bazylii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/468950.jpeg)
KROK 2
Listki bazylii ucieramy w moździerzu z odrobiną soli, startym serem, czosnkiem i prażonymi orzeszkami. Można zmiksować składniki na ziarnistą pastę.
![Zdjęcie: Pesto z bazylii Zdjęcie - Pesto z bazylii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/468951.jpeg)
KROK 3
Dodajemy olej rzepakowy i ponownie miksujemy lub ucieramy.
![Zdjęcie: Pesto z bazylii Zdjęcie - Pesto z bazylii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/468949.jpeg)
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
![Zdjęcie: Pesto z bazylii Zdjęcie - Pesto z bazylii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/468948.jpeg)
![Zdjęcie: Pesto z bazylii Zdjęcie - Pesto z bazylii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/468953.jpeg)