Pesto szpinakowo, bazyliowo, migdałowe
Pesto to bardzo wdzięczny sos. A to dlatego, że możemy przygotować go z różnych produktów, odbiegając od klasycznego pesto na bazie bazylii i orzeszków piniowych.
Zamiast orzeszków pinii warto użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni.
Bazylię zastąpić możemy niemalże każdą zieleniną, np szpinakiem, rukolą, zieloną pietruszką, a nawet liśćmi rzodkiewki.
Składniki:
1,5 szklanki liści szpinaku
1/2 szklanki liści bazylii
3 duże ząbki czosnku
50 g migdałów całych
około 50 ml oliwy
odrobina soli morskiej
WYKONANIE:
Szpinak i bazylię opłukać, osuszyć.
Migdały uprażyć na suchej patelni.
Czosnek obrać.
Liście szpinaku i bazylii przesypać do naczynia, dodać uprażone migdały i ząbki czosnku. Całość rozdrabniać blenderem, dolewając stopniowo oliwę.
Gotowe pesto można delikatnie posolić solą morską, aczkolwiek nie jest to koniecznie potrzebne.
Pesto podawać do spaghetti lub do pieczywa.
Smacznego !