Penne z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą
Że uwielbiam makarony tego chyba nikomu nie muszę przypominać ;)
Dziś mam dla Was jeden ze swoich ulubionych przepisów – Penne z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą.
Danie błyskawiczne do zrobienia, niesamowicie smaczne i niesamowicie aromatyczne.
Gorgonzola po rozgrzaniu zamienia się w delikatny, kremowy sos oplatający makaron i mięso – wspaniale komponuje się z soczystym kurczakiem.
Zawsze z przyjemnością sięgam po dokładkę!
Wersja wegetariańska, bez mięsa jest równie genialna i zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI :
( 2 porcje )
* makaron penne – 300 g
* filet z kurczaka – 200 g
* ser gorgonzola – 100 g
* świeży szpinak – 250 g
* czosnek – 3 ząbki
* szalotka – 1 szt
* paprycza chili – 1 szt
* sol, pieprz, gałka muszkatałowa
* oliwa
* masło min. 82%
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną szalotkę, odrobinę papryczki chili, czosnek – przesmażamy.
Wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, smażymy kilka minut i wrzucamy oczyszczone liście szpinaku.
Dodajemy czubatą łyżk masla, podgrzewamy ok. 3-4 minuty, doprawiamy sola, peprzem i gałką muszkatołową.
Dodajemy ugotowany al dente makaron, pokrojoną gorgonzolę, dokładnie mieszamy,podgrzewamy i wrazie potrzey doprawiamy do smaku.
Podajemy gorące!
Smacznego!